Verrassende winnaar in korfbalderby

Tom Mentink
Leiden

Sporting Trigon blijft in de race om de titel. De ploeg versloeg in de Leiden-Alphen derby Tempo met 18-16. Daardoor verspeelden de Alphenaren hun koppositie in de overgangsklasse D aan Nieuwerkerk, dat nu één punt voorsprong heeft.

Een verrassing, aangezien Tempo ongeslagen kampioen werd in de zaal. Bovendien moest Trigon vorig seizoen nog strijden tegen degradatie, terwijl de ploeg op dit moment een titelkandidaat is met een gedeelde tweede plek. Coach Maarten van Vliet had dat niet verwacht.

„We hebben een rommelige voorbereiding gehad op de veldseizoen. En vorige week was de uitslag het totaal niet. We zitten een beetje tussen: ’willen we kampioen worden of niet?’ Natuurlijk zijn we al veilig. Daarom had ik deze overwinning niet zien aankomen”, aldus Van Vliet.

De Leidenaars behielden tot 10-8 continu een voorsprong van twee, maar daarna namen de bezoekers plotseling de leiding. Marjolein Vonk, Jamie Grasmeijer en Janke Broeksma waren trefzeker voor Tempo. Na de 11-14 van Tom Steenbeek, een kwartier na rust, leek de winst definitief richting Alphen te gaan.

Jordy Smeele en Henk van der Gugten voorkwamen dat. In een spannende slotfase maakten de treffers van Smeele het verschil. Hij trok zelf de 13-15 achterstand gelijk en maakte in de laatste minuten aan de spanning een einde door de eindstand te bepalen op 18-16.

Door de wind was het soms lastig om de korf te vinden voor beide ploegen. „Vooral in de eerste helft”, vertelde Van Vliet. „Ik vond dat wij daar makkelijker mee omgingen dan zij. We lieten een aantal spelers vrij en die hadden moeite om tegen de wind in te schieten. Na rust viel de wind helemaal weg. Toen kregen wij ook direct meer goals tegen, maar we bleven rustig op het einde.”

Hoewel Smeele met zeven treffers uitblonk, vond zijn coach het een prestatie van het hele team. „We waren een collectief. Jordy scoorde op de belangrijke momenten, maar hij kan dat alleen maar doen omdat er een aantal goed in de rebound staan. Bovendien bleven we er met zijn allen in geloven.’’

Misschien nog wel erger voor Tempo dan de nederlaag, was het uitvallen van Jelle Steenbeek. Coach Jessica Zeevaart: ,,Hij ging door zijn enkel. Ik weet niet hoe erg het is, maar Jelle is toch één van onze topscorers. Dan is het een gemis als hij uitvalt. Aan de andere kant hebben we een goede vervanger.”

Het is nog maar de vraag of Steenbeek er in het slot van de competitie bij is. Tempo heeft in ieder geval nog alles in eigen hand en daar houdt Zeevaart aan vast. Haar ploeg krijgt komende zaterdag Nieuwerkerk op bezoek. Dan kan het ook direct de koppositie weer overnemen. Sporting Trigon speelt de komende twee duels tegen nummer drie GKV en Nieuwerkerk. „Kampioen worden was geen doelstelling, maar als het voorbij komt, dan laten we het zeker niet lopen”, zei Van Vliet.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.