Sloop oude laboratoria op schema [video]

De sloop van het LCP-gebouw van de Gorlaeuslaboratoria is bijna voltooid.

De sloop van het LCP-gebouw van de Gorlaeuslaboratoria is bijna voltooid.© Foto Hielco Kuipers

Wilfred Simons
Leiden

Achter een raam van een loopbrug naar de ’schotel’ van de Gorlaeus Laboratoria staat een eenzaam blauw bordje: ’max. doorrijhoogte 380cm’. Hoe lang nog? Op de achtergrond graait een grote groene grijper van de firma Beelen Sloopwerken in de betonbrokken, die resten van het naburige LCP-gebouw. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de loopbrug verleden tijd is.

De sloop van het onaanzienlijke, lage prakticumgebouw naast de Gorlaeus-schotel maakt deel uit van een grote sloop- en nieuwbouwoperatie in dit gebied tegen de rijksweg A44. Doordat de gebouwen tijdens de bouw in de jaren ’60 zijn afgewerkt met asbest, was modernisering vrijwel onmogelijk; voor de kleinste aanpassing of renovatie zouden uitgebreide en dus dure voorzorgsmaatregelen nodig zijn geweest. De universiteit besloot daarom tot sloop en nieuwbouw van een nieuwe campus, ter waarde van 300 miljoen euro. Het omvangrijke proces is opgesplitst in drie fasen en moet in 2023 zijn voltooid.

Binnenmuren

Inmiddels is te zien hoe de naastgelegen hoogbouw, de Gorlaeustoren van elf verdiepingen, intern wordt gesloopt. Gespecialiseerde asbestverwijderaars strippen elke verdieping, tot alleen wit stucwerk en rode bakstenen binnenmuren zichtbaar zijn. Voordat de asbestverwijdering begint, wordt het werkgebied met polyetheenfolie eerst luchtdicht van de omgeving geïsoleerd. Zo wil de universiteit voorkomen dat onderzoekers, studenten en ander personeel met de kankerverwekkende vezels in aanraking komen.

(tekst loopt door onder filmpje)

Volgens woordvoerster Caroline van Overbeeke mogen de asbestverwijderaars het werk niet langer dan twee uur achtereen doen en moeten ze na afloop verplicht douchen. Als het werk is afgerond, voert een gespecialiseerd laboratorium een eindcontrole uit. Als de luchtmetingen onder de gestelde norm uitkomen (7000 vezels per kubieke meter lucht), wordt de ruimte vrijgegeven.

Verdwenen

Naar verwachting is de asbestverwijdering in september voltooid. Dan komt er bovenop het gebouw een kraan te staan die het gebouw langzaam maar zeker kapot knabbelt. Naar verwachting is de oude Gorlaeustoren in juni 2019 verdwenen. Dan is het naastgelegen Huygens/Oortgebouw, met zijn kenmerkende zwarte balkons, de laatst overgebleven hoogbouw in dit deel van het Bio Science Park.

De universiteit wil duurzaam slopen, volgens zogeheten BREEAM-normen. Als alle bouwmaterialen worden hergebruikt, krijgt het project het predicaat ’outstanding’. Zo ver gaat de universiteit niet: ’excellent’, het niveau daaronder, is genoeg. Dat betekent dat tenminste 70 procent van alle grondstoffen moeten worden hergebruikt. Zo kregen teakhouten laboratoriumtafels uit het LCP-gebouw een tweede leven in een studielounge in het gerenoveerde P.J. Vethgebouw aan de Nonnensteeg, en ook de wastafels zijn hergebruikt.

De universiteitsgebouwen zijn door alle sloopwerkzaamheden sinds 14 augustus vorig jaar niet meer toegankelijk via de schotel aan de Einsteinweg. Toch, zegt de portier desgevraagd, melden zich nog ’heel vaak’ gedesoriënteerde bezoekers die niet weten hoe zij op hun bestemming moeten komen. De nieuwe ingang, die direct toegang geeft tot het Oort- en Huygensgebouw, ligt enigszins verscholen aan de Einsteinweg, achter het gebouw van de Leidse Instrumentmakersschool. Via die ingang is ook, na een lange wandeling, de nieuwe Bètacampus bereikbaar. Dat gebouw draagt sinds kort de officiële naam ’Gorlaeus Building’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.