’Mevrouw Lucas moest zelfs huilen’

Diederik de Groot
Leiden

Volop optimisme maandagmiddag, bij de twee vestigingen van het ROC Leiden. Enkele honderden leerlingen en tientallen docenten lieten daar luidkeels horen dat ’hun’ ROC niet failliet mag gaan. De Tweede Kamer neemt daarover dinsdag een definitief besluit.

Getooid met spandoeken, met daarop leuzen als ’ROC Leiden moet blijven’, gaven de demonstranten een laatste signaal af aan de Haagse politici, die dinsdag de knoop moeten doorhakken. Applaus en gejuich was er voor de sprekers, die stuk voor stuk uitgingen van een positieve afloop.

Het hardst werd er geklapt voor Patrick Veldt, de voorzitter van de studentenraad. Hij heeft de afgelopen tijd bijna non-stop vergaderd over het lot van zijn school. Op de dag van de demonstratie had Veldt nog een gesprek met Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Anne-Wil Lucas (VVD).

Hij heeft er een goed gevoel aan overgehouden en denkt dat er zeker naar hem wordt geluisterd. ,,Maar uiteindelijk zijn ze natuurlijk afhankelijk van hun fractie’’, weet hij.

Leerlinge Romy Klink was ook bij dat gesprek, waar het er emotioneel aan toe ging. ,,Mevrouw Lucas moest zelfs huilen omdat ze zo werd aangevallen. Ik hoop echt dat het goed komt met de school, we hebben er zo hard ons best voor gedaan. Ik heb er zeker nog vertrouwen in.’’

De Leidse SP-afdeling was prominent aanwezig op de demonstratie. Raadslid Ries van Walraven benadrukte dat het belang van de leerlingen voorop moet staan in de naderende besluitvorming.

,,Ik heb bij de Kamerfractie van de SP argumenten aangedragen om te kiezen voor een doorstart. Het gaat om 9000 leerlingen die straks misschien nergens heen kunnen. Ik denk dat het goed gaat komen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.