Respect

Hielke Biemond

Het was een mooi gebaar. Getuigend van respect, voor de tegenstander en eigenlijk ook voor de sport. Die sport, basketbal, kon ook wel een opkikkertje gebruiken.

Weert nam zaterdag afscheid van twee spelers met enige staat van dienst in het Nederlandse basketbal, Kenneth van Kempen en Jeremy Ormskerk. Die laatste droeg in de beginjaren nog het shirt van ZZ. Uiteraard werden de twee uitgebreid uitgeluid door alles en iedereen bij de Limburgse club, maar ook Leiden maakte een mooi gebaar vond ik.

Staande ovaties van de Leidse bank tijdens de applauswissels, hugs en high fives van de spelers in het veld. Thomas Koenis en Kenneth van Kempen kunnen elkaars ellebogen inmiddels uittekenen, maar lachend omhelsden de grote mannen elkaar. Dank voor al die jaren echte tegenstand, zoiets. Coach Eddy Casteels predikt respect voor de tegenstander en droeg dat zaterdag ook uit. Nog tijdens de wedstrijd stapte de Belg naar de bank van Weert om beiden te feliciteren met hun carrière.

Mini-basketbalwereldje

Het was prettig om aan te zien, want zo veel respect geven we elkaar niet in ons mini-basketbalwereldje. Het aantal beoefenaars van de sport in Nederland past in de gemiddelde gemeente, maar soms lijkt het of de ene helft de andere helft het licht in de ogen niet gunt.

Laatst werden de seizoensprijzen bekendgemaakt. Op de sociale media ging men los. Belachelijk dat hij coach van het jaar is geworden, die ander is toch veel beter? Hij MVP? Wat een onzin. Die van ons is de echte.

Allereerst: er is gestemd. Door spelers, coaches en journalisten. De stemmen zijn geteld en aan de hand daarvan zijn de winnaars bepaald. Lijkt me een simpele formule, en dus zijn alle winnaars terechte winnaars. Het is eenieders goed recht om een afwijkende mening te hebben. Dat is zelfs fijn, anders worden we eenheidsworsten. Maar als, nee laat ik hier geen politieke mening geven, als een bepaalde partij bij de verkiezingen 76 zetels wint, kan ik dat jammer of vervelend vinden; onterecht kan ik de uitslag niet noemen.

Positivo's

Zo mag je bij de verkiezing van de coach/speler/verdediger/rookie van het jaar best laten weten dat jij er niet op gestemd zou hebben, maar waarom het de winnaars niet gewoon gegund? Behandel anderen met het respect dat je zelf ook zou willen ontvangen. En vier het dat er iets goeds gebeurt in je sport. Basketbal in Nederland is te klein voor dit gedoe. We hebben positivo’s nodig, en dan heb ik het niet over de geweldige creatie van Van Kooten en De Bie met hun nieuwste reli-lied.

Er is van het weekend een jeugdbasketballer mishandeld door een ‘supporter’ van de tegenpartij. Naast het leed dat de dader het slachtoffer en diens familie en vrienden heeft berokkend, heeft hij ook zijn sport bezoedeld. Want zoals een bestuurder zei in het Haarlems Dagblad: het is geen voetbal, de dader is naar alle waarschijnlijkheid zelf iemand uit de basketbalwereld. Way to crap on your game!

Geluiden

Terug naar Weert alwaar ik de hand in eigen boezem steek. Ik heb me ook wel eens in minder vlijende termen uitgelaten over het eredivisieteam aldaar. Volkomen ten onrechte. Niet dat ze de afgelopen jaren geweldig waren, maar de DBL heeft Weert hard nodig. Er waren zaterdag positieve geluiden te horen over de toekomst op het hoogste niveau en ook heel sombere. Ik hoop dat de hoopgevende verhalen kloppen. Er zijn slechts acht teams in de Dutch Basketball League, en er een verliezen zou rampzalig zijn.

In Weert moeten ze het al een paar jaar met een minibudgetje doen. Toch spelen ze al die tijd mee, en doen ze hun stinkende best om de tegenstanders partij te geven. Respect! Weert dient behouden te blijven. Mocht deze column ook gelezen worden in Limburg (tot mijn stomme verbazing zei iemand zaterdag dat hij dat deed, thanks mate!) dan roep ik bij deze sponsors op om Weert, toch ook een keer landskampioen, te (blijven) steunen.

Ook voor topteams als ZZ is het prettig dat de DBL zo groot mogelijk wordt en zeker niet kleiner. Ik hoop dat Weert blijft en van de laatste plaats afkomt. Al hoop ik ook dat ZZ van ze blijft winnen. Met alle respect.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.