Rechter hield Solomon O. vrij

Overval Coelikerk.

Overval Coelikerk.© Toon van der Poel

Annet van Aarsen
Den Haag

Precies een week voordat verdachte Solomon O. de uiterst gewelddadige overval op de koster van de Leidse Hartebrugkerk zou hebben gepleegd, zei een politierechter ’nee’ tegen het verzoek van het OM om de vervroegde invrijheidstelling van de man op te heffen.

O., een 35-jarige dakloze met een lang strafblad, was toen nog niet zo lang op vrije voeten. Hij had in juli 2012 een straf opgelegd gekregen van 3,5 jaar voor twee overvallen: op 6 maart van dat jaar op de Ichtus Boekhandel in Leiden (buit: een bijbel ) en een dag later op de Xenos in de Haarlemmerstraat. Nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten, kwam hij in aanmerking voor vervroegde invrijheidsstelling wegens goed gedrag.

Naar nu blijkt, waren er daarna kennelijk al snel signalen dat het weer niet goed ging met Solomon O. Het openbaar ministerie vroeg in elk geval aan de rechtbank om de vervroegde invrijheidsstelling ongedaan te maken en de man de complete 3,5 jaar gevangenisstraf te laten uitzitten.

Oog in oog

Dat verzoek werd op 8 september door de politierechter afgewezen. Op 15 september stond de koster van de Hartebrugkerk oog in oog met de overvaller.

De officier van justitie liet op oudjaarsdag aan de vertegenwoordiger van het slachtoffer weten dat O. wat haar betreft lange tijd wordt opgesloten. De verdachte zit nu in het Pieter Baancentrum voor forensisch onderzoek, bleek op de pro forma zitting, donderdag, bij de Haagse rechtbank. Hij verscheen zelf niet voor de rechter.

Het politieonderzoek is inmiddels afgerond. Het openbaar ministerie legt O. poging tot doodslag ten laste. Hij zou de koster talloze malen met een zware kandelaar op het hoofd hebben geslagen.

Kandelaar

De beheerder van de Hartebrugkerk vroeg donderdag of de kerk alvast een aantal voorwerpen terug kan krijgen die als bewijsstukken door de politie waren meegenomen. Het gaat - behalve de kandelaar - onder andere ook om een wijwatervat. De officier van justitie zei dat teruggave pas mogelijk is als de strafzaak is afgerond.

Solomon O. heeft een lang strafblad. Hij moest zich eerder - behalve voor de overvallen op de Xenos en de boekhandel – verantwoorden voor een diefstal met veel geweld, voor een aantal autokraken, voor een tasjesroof, mishandeling, winkeldiefstallen en voor een overval op een AH To Go-filiaal bij het station.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.