Alphen ’creatief’ met zonnige cijfers

Laura Heerlien
Alphen aan den Rijn

Als koploper op het gebied van zonnepanelen in de regio, zo presenteert de gemeente Alphen zichzelf. Helaas: in werkelijkheid valt het met dat succesverhaal wel mee.

Niet dat Alphen het niet goed doet op het gebied van zonne-energie. In het Groene Hart behoort de gemeente Alphen aan den Rijn tot de koplopers wat betreft het geïnstalleerd vermogen voor zonnepanelen. ,,De duurzaamheidslening werpt haar vruchten af’’, jubelt het college in een persbericht. Wethouder Willem-Jan Stegeman (D66), verantwoordelijk voor duurzaamheid, is zeer tevreden met de cijfers, die afkomstig zijn uit het rapport ‘Zon zoekt gemeenten’ van de Stichting Natuur & Milieu.

Alphen aan den Rijn heeft momenteel ruim 4.396 kWp geïnstalleerd en neemt daarmee de 58ste plaats in van de 393 Nederlandse gemeenten. De afkorting kWp staat voor KiloWattPeak, de geleverde energie van een zonnestroomsysteem onder normale omstandigheden.

In het persbericht van de gemeente wordt Alphen aan den Rijn ‘koploper in de regio’ genoemd, maar wie het rapport in kwestie erop naslaat, vindt een genuanceerder beeld. Zo blijkt het college de term ‘regio’ nogal in eigen voordeel te interpreteren. Hoewel Alphen het inderdaad prima doet in vergelijking met omliggende plaatsen, neemt Lansingerland – toch echt een buurgemeente – de 56ste plaats in wat betreft geïnstalleerd vermogen.

Het door het college geschetste beeld kantelt helemaal als niet wordt gekeken naar het totaal geïnstalleerd vermogen, maar naar het geïnstalleerd vermogen per inwoner. Dan opeens blijkt dat Alphen zijn door het college bejubelde 58ste plek voornamelijk te danken heeft aan zijn relatief hoge inwonertal. De gemeente neemt namelijk een ietwat droevige 306de plek in op de ranglijst geïnstalleerd vermogen per inwoner – zo groen zijn Alphenaren dus niet.

Buurgemeenten Nieuwkoop, Kaag en Braassem, Zoeterwoude, Lansingerland en Zuidplas doen het allemaal beter. Alleen Waddinxveen (320) en Zoetermeer (372) doen het slechter dan Alphen aan den Rijn.

Aan ambitie ontbreekt het echter niet. Volgens plannen van het college moet de gemeente in 2050 vrij zijn van fossiele brandstoffen en volledig energie- en CO2-neutraal zijn. Ook ziet wethouder Stegeman ruimte voor zo’n 130 zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.