Jong, ambitieus en lijsttrekker in Katwijk

Matthijs van Tuijl, Adger van Helden, Sonny Spek, Ralf Boland en Gerard Mostert zijn lijsttrekkers bij de verkiezingen in de gemeente Katwijk.

Matthijs van Tuijl, Adger van Helden, Sonny Spek, Ralf Boland en Gerard Mostert zijn lijsttrekkers bij de verkiezingen in de gemeente Katwijk.© Foto Hielco Kuipers

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Ze zijn alle vijf ambitieus, hartstikke jong én lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Katwijk. Adger van Helden (29) van het CDA, Matthijs van Tuijl (29) van de Partij van de Arbeid, Sonny Spek (20) van de nieuwe partij Durf, Ralf Boland (31) van D66 en Gerard Mostert (28) van ChristenUnie gaan de komende maanden met elkaar de strijd aan om een plek in de Katwijkse raadszaal.

Gesneld vanuit werk of collegezaal lopen Adger van Helden, Matthijs van Tuijl, Sonny Spek, Ralf Boland en Gerard Mostert een voor een de hal van het gemeentehuis binnen. Ze schudden elkaar de hand en maken grapjes. ,,Bedankt voor jullie kaartje’’, zegt nieuwbakken vader Boland die zijn collega-raadsleden daardoor al even niet heeft gezien. ,,Hoe staat het met de slapeloze nachten?’’, vraagt Van Helden hem. ,,Ik zie nog geen wallen. Wacht maar, als je er drie hebt, is het voorbij.’’

In een kamer op de eerste verdieping van het raadhuis nemen ze aan tafel plaats. De knoop van het colbertjasje wordt losgemaakt en koffie en thee wordt ingeschonken. De vijf mannen hebben het razend druk, maar voor een gezamenlijk interview over hun lijsttrekkerschap maken ze graag tijd vrij.

Is jullie drukke leven met studie, werk en een jong gezin wel met politiek en het lijsttrekkerschap te combineren?

Gerard Mostert (ChristenUnie): „Ja, maar je moet raadswerk niet benaderen als baan of als moeten. Ik heb gelukkig een vrouw die er volledig achter staat. Als dat niet het geval is of je hebt veel zorg thuis, moet je je afvragen of je wel zoveel avonden weg wilt zijn.”

Ralf Boland (D66): „Inderdaad. Als je geen steun hebt van het thuisfront, lukt het niet. En je moet het werk echt leuk vinden. Ik kan enorm enthousiast worden van een onderwerp dat op de agenda van een raadsvergadering staat. Het debat in de gemeente Katwijk is ook van goed niveau, netjes en nooit op de man.”

Sonny Spek (Durf): ,,Dat vind ik absoluut ook. Stuk voor stuk talenten. Zeker in vergelijking met veel andere gemeenteraden.’’

Mostert, met een grijns: „Heb jij eigenlijk al verkering Sonny?”

Spek begint te lachen: „Nee, ik moet vrouwen afwijzen. Ik heb het daar nu veel te druk voor.”

Zien jullie in elkaar toekomstige coalitiepartners?

Adger van Helden (CDA): ,,Ik kan met iedereen die hier aan tafel zit een agenda maken. Politiek gaat over inhoud. Ik denk dat we het over een heleboel zaken eens zijn.’’

Boland: „Vaak wordt gezegd dat komen tot een politiek compromis slechter is dan niet meedoen aan een coalitie. Daar ben ik het niet mee eens. Duurzaamheid, bijvoorbeeld, is waar ChristenUnie en D66 beide hard op inzetten. De motivatie verschilt, maar ons doel is hetzelfde.”

Matthijs van Tuijl (PvdA): ,,Ik ga in elk geval geen scheidslijn maken tussen confessionele en niet-confessioneel partijen.’’

Van Helden lachend: „Een brede volkspartij in het midden is wel handig, toch?”

Is de gemeente Katwijk toe aan verandering?

Spek: „Ja, het conservatieve deel van de gemeente staat steeds meer onder druk. Als ik op zaterdagavond in café Stairs sta, hoor ik dat veel jongeren vinden dat Katwijk niet meer op de huidige en ouderwetse manier moet worden ingevuld. Ik merk dat ook op sociale media. Christelijke partijen moeten zich meer aanpassen aan de tijd, om te zorgen dat ze binding houden en om te voorkomen dat ze niet in het verdomhoekje terechtkomen. Ik wil proberen op beladen thema’s, als bijvoorbeeld een koopzondag, een middenweg te vinden.”

Van Tuijl: „Jongeren zijn niet één groep, hè. De SGP heeft een enorme jongerenafdeling. Dat zijn niet de jongeren die jij in de kroeg spreekt. Ik zie de christelijke partijen ten opzichte van een aantal jaren terug veranderen. Zeker het CDA, die partij is echt veel opener geworden.”

Van Helden: „Daar draagt een jongere leeftijd aan bij, maar niet alleen. Er zijn ook raadsleden jong van geest. Ik ben het wel met Sonny eens dat er stappen moeten worden gezet. Het is een uitdaging in de gemeente Katwijk een balans te vinden met respect voor iedereen. Ook wat betreft verschillende generaties. Jongeren moeten in het centrum kunnen stappen, maar voor de buurvrouw is het ook fijn dat ze niet wakker ligt van lawaai.”

Mostert: „Tegelijkertijd willen we de identiteit van Katwijk behouden, dus dan moet je ook keuzes maken, vind ik. Als je telkens in het midden gaat zitten, wordt Katwijk een nietszeggende vinexwijk als Zoetermeer.”

Bedrijven jullie politiek op een andere manier dan oudere collega’s?

Van Helden: „Niet per se. Het gaat er vooral om hoe je in het leven staat. Aan de andere kant: omdat wij in een andere tijd zijn opgegroeid, hebben wij bepaalde onlinevaardigheden die anno 2018 nodig zijn.’’

Boland: „Ik merk in de gemeenteraad dat het met jonge collega’s soms gemakkelijker praten is dan met de oude garde. Die zegt vaak: zo deden wij het altijd. Ik denk dat jongeren sneller over de eigen schaduw heenstappen.”

Van Tuijl: ,,Ja, ik zie door mijn werk bij Prodemos geregeld gemeenteraden die helemaal zijn vastgeroest. Die blijven op een ouderwetse manier naar de samenleving kijken. Zonde, vind ik.”

Gaan jullie meer jonge inwoners naar de stembus krijgen?

Spek: „Ik hoop het. Een kieslijst met veel jonge kandidaten zorgt dat meer jongeren vertrouwen krijgen en gaan stemmen. Ik wil met mijn partij een voorbeeld zijn.”

Mostert: „Het is lastig. Ik praat veel met jongeren, maar ik merk dat ze niet veel van de overheid verwachten en daarom vaak dingen zelf oppakken.”

Boland: ,,Ik ga met mijn partij veel de straat op. Een man die ik aansprak zei laatst: ’Ik stem niet op jullie’. Ik heb toen toch geprobeerd het gesprek aan te gaan. Ook al wordt een partij gekozen op het verkiezingsprogramma of ideologie, uiteindelijk doen we het met zijn allen voor iedereen.’’

Mostert: ,,Wij staan ook buiten verkiezingstijd in ChristenUnie-jasjes op straat. Ik hoor dan vaak: wat doen jullie hier? Er zijn toch zeker geen verkiezingen?’’

Van Tuijl lacht: ,,En tijdens de verkiezingen hoor je juist: we hebben jullie vier jaar niet gezien!’’

Merken jullie dat er een grotere kloof ontstaat tussen inwoners en politiek?

Van Helden: „Ja, politiek lijkt steeds meer iets te worden van een aantal mensen in de raadszaal. Dat is jammer. Het is positief dat inwoners zelf dingen willen oppakken en wij moeten vervolgens zorgen dat ze van ons de ruimte krijgen en zich meer betrokken gaan voelen.”

Boland: ,,Ik merk ook dat de jonge generatie op een of andere manier minder het belang van stemmen inziet, terwijl gemeentepolitiek juist gaat over hun straat en directe omgeving. We zijn in de gemeente Katwijk al heel actief met burgerparticipatie, al moeten we daar ook nog aan wennen. Niet alleen naar de mening van inwoners luisteren, maar er ook werkelijk iets mee doen.”

Spek: „We moeten ook meegaan met de tijd. Door gebruik van sociale media en er moet een beter online platform komen. In veel gemeenten zie je al dat inwoners online kunnen reageren tijdens een raadsvergadering. Laatst was er een bijeenkomst over de herinrichting van de Hoofdstraat in Valkenburg. Waarom zet je daar geen webcam neer?”

Mostert: ,,We moeten niet vergeten dat niet iedereen begrijpt hoe dat allemaal werkt. Ik ben niet alleen raadslid voor jongeren, ook voor ouderen. Of iemand 65 of 28 jaar is, uiteindelijk gaat het mij erom dat ik inwoners als raadslid een stem kan geven.’’

Wat vinden jullie ervan dat het in Katwijk vaak gaat over de tegenstelling tussen christelijke en niet-christelijke partijen?

Van Helden: „Ik vind het jammer dat wordt ingezet op wat verdeelt, in plaats wat ons bindt. Inhoudelijk vinden we elkaar vaak.’’

Van Tuijl: „Velen gaan er vanuit dat er in Katwijk twee blokken zijn, maar dat is er naar mijn mening niet zo. Natuurlijk zijn er verschillen. Toch sta ik soms verder af van de VVD en Hart voor Katwijk, dan van ChristenUnie en CDA.”

Kan Katwijk nog jaren op jullie rekenen of ambiëren jullie een baan als Tweede Kamerlid?

Van Helden: „Ik zeg nooit nooit, maar ik vind gemeentepolitiek echt heel interessant. In de Tweede Kamer zijn er een paar spannende debatten, maar dat is het. Lokaal ben je met veel concretere zaken bezig die mensen direct raken. Ik wil de gemeente Katwijk een beetje beter doorgeven aan de volgende generatie. Voor mij is dat een sterke motivatie om ’s avonds weer op pad te gaan, nadat ik de kinderen op bed heb gelegd.”

Spek: „Ja, ik ambieer zeker een politieke carrière. Ik maak me zorgen over bepaalde zaken in Nederland: verminderd vertrouwen in politiek, de botsing met de islam. Katwijk is een unieke casus. Toen ik 14 jaar was, heb ik Matthijs eens geïnterviewd. Hij vond dat ik lastige vragen stelde en zei: jij moet later raadslid worden.”

Mostert: ,,Ik heb niet de ambitie, maar sluit het ook niet uit. In de Tweede Kamer zit je te veel vast aan wat de partij vindt, terwijl ik wil kunnen zeggen wat ik wil. Lokaal heb ik daar geen last van en kan ik gewoon mijn werk doen. Daarnaast is het vaak zo dat als je een specifieke ambitie hebt, je dingen gaat doen om daar te komen. Het is dan lastig dicht bij jezelf te blijven.’’

Boland: ,,Ik ga er serieus over nadenken als ik word gevraagd, maar ik zie mezelf eerder in een functie als bestuurder bij een maatschappelijke organisatie. Op dit moment ben ik als promovendus nog bezig aan mijn proefschrift. Ik wil dat eerst afronden, voordat ik over andere functies nadenk.’’

Van Tuijl: „Ik denk dat ik het zou kunnen, maar ik droom er niet van. Ik houd alles opties open en zie wel wat er op mijn pad komt. Kijk er niet raar van op als ik na de volgende raadsperiode zeg: dit was het. Ik vind dat ik ook rekening moet houden met mijn vriendin. Zij heeft ook ambities.’’

Van Helden: „Politiek moet ook iets tijdelijks zijn, vind ik. Het is belangrijk dat ook weer ruimte wordt gemaakt voor mensen met nieuwe, frisse ideeën.”

Paspoorten van de lijsttrekkers

Adger van Helden (29), CDA: woont in Katwijk, is getrouwd en vader van drie kinderen. Hij studeerde economische geschiedenis aan de Universiteit Leiden en is nu ambtelijk secretaris van de CDA Bestuurdersvereniging.

Matthijs van Tuijl (29), PvdA: woont in Katwijk met zijn vriendin, studeerde politieke wetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en behaalde zijn master politiek en communicatie in Leiden. Hij is momenteel projectmedewerker bij Prodemos.

Sonny Spek (20), Durf: woont in Katwijk, is vrijgezel en volgt aan de Universiteit Leiden maar liefst drie opleidingen: moderne Midden-Oostenstudies, politicologie en security studies. Hij is lid van de politieke partij Forum voor Democratie. Spek heeft nog geen zetels in de huidige gemeenteraad.

Ralf Boland (31), D66: woont in Valkenburg met zijn vriendin en is onlangs vader geworden van een zoon. Hij behaalde zijn bachelor en master biologie aan de Universiteit Leiden en is momenteel aan het promoveren op onderzoek naar tuberculose.

Gerard Mostert (28), ChristenUnie: woont in Katwijk en is getrouwd. Hij is opgeleid tot docent geschiedenis aan de Hogeschool van Utrecht en is nu projectmedewerker bij Prodemos.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.