’Je moet de elementen beheersen’

Jeroen Langelaar
Hazerswoude-Rijndijk

Plotseling begint in het midden van de krappe ruimte een rood-wit-blauwe paal te draaien en begint de molen te piepen en te kraken.

,,Je raakt er snel aan gewend hoor,’’ vertelt Amber Janssen, vrijwillige molenaar van de Groenendijkse Molen, gelegen aan het spoor langs de N11 in Hazerswoude-Rijndijk.

Voor wie nooit eerder in een draaiende molen heeft gestaan, is een bezoek aan de gerestaureerde wipmolen een bijzondere ervaring. Vooral als je de kans krijgt de houten trap aan de achterzijde te beklimmen om het draaisysteem op de bovenste verdieping te bekijken. De massieve as, het ronddraaiende bovenwiel, het ingenieuze houtwerk – ,,Mooi wat ze in die tijd al wisten,’’ zegt Janssen.

Ze doelt op het jaar 1627, toen deze molen werd gebouwd. Toch is de techniek van een molen vrij eenvoudig uit te leggen. ,,Alles is eenvoudig te zien, te begrijpen én te repareren. Dat maakt het voor kinderen ook heel inzichtelijk.’’

Zaterdag wordt de Groenendijkse Molen, hulpgemaal van het Hoogheemraadschap van Rijnland, weer officieel in gebruik genomen. Het achterliggende jaar vond een grootschalige renovatie plaats. De waterloop was verzakt en dreigde van de molen af te scheuren, waardoor kwelwater naar de lager gelegen polder liep. Dat werd gerepareerd. Ook is het rietdek van de ondertoren vervangen en is het hout dat door houtrot was aangetast weer hersteld. Dankzij de werkzaamheden van Verbij BV uit Hoogmade functioneert de molen weer naar behoren – en kan Janssen er weer haar hart ophalen.

Molenaar worden was al haar droom toen ze nog een klein meisje was. ,,Het machtsspel met de elementen trok mij aan. Weer en wind heeft invloed op het gebouw en jij bent degene die daar wat mee moet doen. Je moet de elementen beheersen en ze aanwenden om ze voor jou te laten werken.’’

Twee dagen per week is Janssen te vinden in de Groenendijkse Molen, eigendom van de Rijnlandse Molenstichting en de enige half-verdekkerde molen van Nederland. Eén dag per week werkt ze in de Heesterboom te Leiden. Daarnaast werkt ze als peuterjuf in Den Haag. In die rol probeert ze de liefde voor de molens en de techniek erachter over te brengen op de generatie van morgen.

,,Kinderen, met hun iPads en computers, hebben vaak twee linkerhanden. Als ze begrijpen hoe een molen werkt, gaan ze het leuk vinden. En dan hoop je stiekem dat één of twee kinderen het oppikken. We hebben ook in de toekomst molenaars nodig.’’

Zaterdag vanaf 13.00 uur is de molen open. De ingang is aangegeven met borden ter hoogte van Rijndijk 69.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.