Ruzie bij CDA in Zoeterwoude

Ruzie bij CDA in Zoeterwoude
Zoeterwoude

Het Zoeterwoudse gemeenteraadslid Thea van der Kooi heeft per direct haar CDA-lidmaatschap opgezegd en gaat als eenmansfractie verder. CDA-fractievoorzitter Arjan Bakx is woest. ,,Dat ze weggaat is geen probleem, maar ze weigert haar zetel terug te geven aan het CDA!”

Het boterde al lang niet tussen de fractie en Van der Kooi, vertelt Bakx. ,,We wilden haar vier jaar geleden al niet op een verkiesbare plaats hebben, maar toen is ze er via voorkeursstemmen toch bijgekomen. De afgelopen vier jaar heeft ze minimaal bijgedragen en zijn er meerdere gesprekken geweest over haar functioneren. We hebben besloten haar bij de komende verkiezingen niet op de groslijst te zetten, zodat ze niet meer herverkozen kan worden.”

Daarop verruilde Van der Kooi haar CDA-lidmaatschap voor dat van de VVD - waar haar man Henk raadslid van is -, vervolgt Bakx. ,,Kun je je voorstellen? Van een coalitiepartij naar de oppositie! Nou, dat zag VVD-fractievoorzitter Mathieu Paardekooper ook niet zitten en die waarschuwde mij weer.”

Volgens Paardekooper was het haar doel om op een verkiesbare plaats te komen. ,,Dat is niet gebeurd, want ze was te laat, we hadden onze lijst al klaar. Of het haar wel gelukt was als ze eerder was gekomen kan ik niet zeggen. Ons doel is in elk geval wel om de VVD bij de volgende verkiezingen te verjongen.”

En Thea van der Kooi is 71. Bakx: ,,Als je haar spreekt zal ze roepen dat ze onze groslijst niet heeft gehaald vanwege leeftijdsdiscriminatie, maar geloof me: dat klopt absoluut niet.”

Van der Kooi gaat door als eenmansfractie. ,,Terwijl ze aan het begin van de periode wel het interne fractieregelement heeft getekend waarin de afspraak staat dat bij vertrek de zetel aan het CDA wordt teruggegeven. Maar bindend is die afspraak niet, want de kieswet stelt dat een zetel persoonlijk is. We kunnen er dus niets tegen doen.”

Een slechte zaak, noemt ook Paardekooper de actie van Van der Kooi. ,,Dit is wel het laatste wat je als gemeente kunt gebruiken.”

Echt politieke invloed zal het besluit van Van der Kooi niet hebben. Zoeterwoude heeft drie gemeenteraadsfracties: VVD, CDA en Progressief Zoeterwoude (PZ), waarbij de laatste twee met een enorme meerderheid in de coalitie zitten. PZ is de grootste, CDA blijft ook na het vertrek van Van der Kooi de tweede partij.

Thea van der Kooi weigert een reactie op Bakx te geven en wil ook niet uitleggen waarom ze tot haar besluit is gekomen.

Meer nieuws uit Leiden