Record eerstejaars studenten op El Cid-week

El Cid 2015

Wilfred Simonsw.simons@hollandmediacombinatie.nl
Leiden

Met 3500 eerstejaars studenten heeft de El Cid-week een nieuw record bereikt. Kan Leiden het evenement, dat dit jaar plaatsheeft van maandag 15 tot en met vrijdag 19 augustus, zo’n invasie nog wel aan?

Voorzitter Liza de Nijs (23, politicologie) denkt van wel. ,,Drukte en gedrang kunnen we goed voorkomen door activiteiten over de stad te spreiden. Als we het zo doen, zie ik geen bovengrens. De stad is groot genoeg.’’

Tijdens de El Cid-week maken eerstejaars studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden kennis met de stad, de studie en de universiteit. Het is ook de week dat Leiden uit zijn zomersluimer ontwaakt, als de Leidenaars de in totaal 280 mentorgroepjes in de straten zien verschijnen.

Het thema van de week is dit jaar El Cid 16. Hit the road, met verwijzingen naar de beroemde ’Route 66’, de historische autoweg die Chicago verbond met Los Angeles. Met de Route 66 in het achterhoofd bedacht de El Cid-commissie een ’Culturele Route 16’ op dinsdag 16 augustus, die langs acht locaties voert. Ook de Leidse kroegen en musea doen aan de cultuurroute mee en de studenten kunnen hem deels ook met boot afleggen.

Plexus

De El Cid-commissie bestaat uit zes studenten. Ze zijn al een jaar geleden begonnen aan de organisatie van de week en verrichten al dat werk vanuit een rommelig kantoortje op de bovenste etage van studiecentrum Plexus aan de Kaiserstraat. Het is een grote klus. Ze geven leiding aan ruim duizend vrijwilligers, variërend van mentoren en mentortrainers tot mensen die eten uitdelen, achter balies en barren staan en die helpen bij de opbouw en afbraak van alle activiteiten.

Voor de El Cid-week heeft de commissie een budget van een half miljoen euro beschikbaar, geld dat wordt opgebracht door de deelnemers en sponsors. Volgens commissaris acquisitie Sophieke Dekker (22, rechten) zijn er genoeg bedrijven die in de eerstejaars een interessante markt zien. ,,Boekhandels, tentamentrainingsbedrijven, cafés, uitzendbureaus, rijscholen, ze willen allemaal graag met ons samenwerken.’’ De Universiteit Leiden subsidieert de El Cid-week niet, maar de commissie maakt natuurlijk volop gebruik van de vele universitaire faciliteiten.

Lawaai

Hét hoogtepunt van de El Cid-week, daar zijn ze het alle zes over eens, is het Leidse Eerstejaars Festival (LEF). Voorheen was het recreatiegebied Vlietlanden in Voorschoten het decor voor het LEF, maar daar kan de commissie niet meer terecht nadat de gemeente de eis telde dat er na 20.00 uur geen lawaai meer gemaakt mag worden.

Als alternatief werd Park Landskroon gevonden, een nieuw park ter hoogte van Nieuw Rhijngeest en Corpus Experience in Oegstgeest. ,,LEF is een echt festival’’, zegt Liza. ,,We hebben twee podia met natuurlijk Barry Badpak, maar ook bands als Kris Kross Amsterdam, dj The Antidote, Puinhoop Kollektiv, foodtrucks en verder alles wat bij een festival hoort.’’

www.elcidweek.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.