Jonge lijsttrekkers uit Alphen en Kaag en Braassem willen van elkaar leren

Haniff Harharah
Alphen/Kaag en Braassem

De loopbaan van de pas tot fractievoorzitter van D66 in Kaag en Braassem benoemde Esther Loos (26), vertoont opvallend veel gelijkenissen met die van een collega-politica uit de Rijn- en Veenstreek. In Alphen is Inge Prins (33) al acht jaar actief als de plaatselijke partijleider. Een kennismaking aan de hand van zes gemeenschappelijke thema’s.

Politiek

Prins: „Het was misschien wel een ambitie, maar ik heb nooit een pad uitgestippeld voor een politieke loopbaan. Op mijn achttiende werd ik lid van D66 en ben ik er ingerold.”

Loos: „Toen ik zestien was, werd ik lid van de jongerenraad in Alkemade. Dat is niet vergelijkbaar met wat je doet in een echte raad, maar daar is bij mij wel de basis gelegd. Ik was 19 toen ik op de lijst kwam bij Samen voor Kaag en Braassem.”

D66

Loos: „Via de landelijke politiek werd ik getriggerd door D66. Voornamelijk door het Europese standpunt, mede omdat ik Europees recht heb gestudeerd. Toen er een afdeling van D66 werd opgericht in Kaag en Braassem, ben ik direct actief geworden voor de partij.”

Prins: „D66 is altijd mijn partij geweest, sinds de middelbare school. Vooral vanwege het pro-Europese, maar ook door het standpunt over liberalisering en softdrugsbeleid. Daarom ben ik als 18-jarige naar een partijbijeenkomst gegaan. En ik ben nooit meer weggegaan.”

Jonge vrouw

Prins: „Je moet er niet te veel bij stilstaan dat je een jonge vrouw bent, ik denk dat je die vooroordelen vanzelf overwint. Ik heb ook heel veel steun aan de fractie gehad. Daar vonden ze het juist leuk dat ik jong was en met frisse ideeën kwam.”

Loos: „Die bescherming van de fractie herken ik heel erg. Als nieuwkomer in Kaag en Braassem moesten wij ons met drie zetels naar binnen zien te boksen. Van vooroordelen heb ik niet veel gemerkt. Wel valt me op dat mensen mij vaak jonger schatten dan ik ben.”

Werk

Loos: „Ik heb net een nieuwe baan als beleidsmedewerker onderwijs bij de gemeente Teylingen. Dat sluit deels aan op het werk als raadslid. Mijn leven draait om iets bij te dragen aan de samenleving. De dagelijkse leefomgeving beter maken, ook als is het maar een klein stukje.”

Prins: „Toevallig ben ik ook bezig met een baanwisseling. Ik word inspecteur bij de Kansspelautoriteit. Hiervoor was ik rechercheur bij de politie, maar ik wilde meer. De rode draad is dat ik iets voor anderen wil betekenen. Ik heb economie en strafrecht gestudeerd, dus dit is een mooie match.”

Ambitie

Prins: „Vooruit plannen heeft geen zin, want als iets grillig is, is het de politiek. Landelijke of provinciale politiek trekt mij op dit moment niet, maar ik sluit het niet uit. In 2018 ben ik tien jaar fractievoorzitter geweest. Dat vraagt veel, thuis heb ik ook weleens wat uit te leggen.”

Loos: „Ik heb net nieuwe verantwoordelijkheden gekregen als fractievoorzitter. Maar als raad zijn we over de helft, dus de verkiezingen komen in zicht. Mijn ambities gaan verder dan alleen de gemeente, maar ik weet niet of dat voor nu is of over vijftien jaar. Het raadswerk vraagt veel van je.”

Buurgemeente

Loos: „Alphen voelt een beetje als onze grote broer. Het is echt een stad, ik ga er weleens winkelen. Bij de Alphense raad ben ik nog nooit geweest, maar van wat ik van een collega heb gehoord, kunnen wij daar nog wel wat leren. In Alphen is het gecoördineerder, overzichtelijker en wellicht zelfs wel strenger.”

Prins: „Als grote gemeente heb je misschien meer verantwoordelijkheid, maar de opdracht is hetzelfde. Je vertegenwoordigt het volk. Het zou heel goed kunnen dat de bestuurscultuur hier wat harder is dan in Kaag en Braassem, waar het er net iets menselijker aan toe gaat. Al is dat in Alphen de laatste jaren wel verbeterd.”

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.