Alrijne Ziekenhuis opent eerste buitenlocatie dit voorjaar in Sassembourg

Marieta Kroft
Sassenheim/Leiden

Het hing al een paar jaren in de lucht, maar nu is de kogel door de kerk: dit voorjaar opent Alrijne Ziekenhuis een buitenlocatie in Sassembourg in Sassenheim. Zaterdag is de officiële opening van dit nieuwe woon- en zorgcomplex. Ron Treffers, voorzitter van de raad van bestuur van de Alrijne Zorggroep, en Steven Schrader, directeur van eigenaar woonstichting Vooruitgang, grijpen dat moment aan om de huurovereenkomst te tekenen.

Alrijne, met ziekenhuizen in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, opent zijn eerste buitenlocatie. ,,Dat is anders dan een buitenpoli die we in Katwijk, Lisse en Sassenheim hebben’’, legt een woordvoerster uit.

,,Bij de buitenlocatie worden niet alleen spreekuren gehouden. Wij willen er ook samen met andere zorgaanbieders en welzijnsorganisaties die in Sassembourg en in de omgeving aanwezig zijn, nieuwe zorgvormen ontwikkelen. Daarbij valt te denken aan een medisch specialist of gespecialiseerd verpleegkundige die met de huisarts een casus bespreekt.’’

Sassembourg omvat drie groepswoningen, dertig zorgappartementen en 61 appartementen in de sociale huur en vrije sector. Onlangs verhuisden 49 bewoners van zorgcentrum Liduina in Warmond naar het nieuwe gebouw. Op de begane grond en de eerste verdieping zijn zorgbedrijfjes gevestigd, zoals huisartsen, pecidure, thuiszorg en een priklaboratorium. Daar komt over enkele maanden ’Alrijne Buitenlocatie Sassembourg’ bij.

Openingstijden

Hoe vaak deze post straks open is, is nog niet bekend. ,,Het zorgaanbod gaan wij samen met de lokale huisartsen ontwikkelen’’, aldus de woordvoerster. ,,Afhankelijk van dat aanbod worden de openingstijden bekend.’’

Het Diaconessenhuis, dat begin dit jaar fuseerde met het Rijnland Ziekenhuis tot Alrijne, tekende in 2013 al een intentieovereenkomst met de eigenaar van Sassembourg voor de vestiging van een buitenpost. Tot enkele maanden geleden was het nog onduidelijk of het plan zou doorgaan.

Directeur Steven Schrader van de Vooruitgang gaf toen in Leidsch Dagblad nog aan, dat als Alrijne zou afhaken, hij met het eveneens belangstellende Spaarne Ziekenhuis zou gaan praten.

Volgens de woordvoerster van Alrijne heeft deze ’druk’ niet geleid tot het definitieve besluit om een vestiging in Sassembourg te openen. ,,Wij waren toen nog bezig met een onderzoek of de buitenlocatie een meerwaarde zou hebben voor de zorg in de regio. Op basis daarvan is nu het besluit genomen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.