Veel steun voor nieuwe voedselbank

Annelies Karman
Kaag en Braassem

Het regent steunbetuigingen voor de vernieuwde Voedselbank Kaag en Braassem En Omstreken. Bedrijven, instellingen en de gemeenten Nieuwkoop en Kaag en Braassem willen weer meebetalen.

Wethouder Floris Schoonderwoerd van Kaag en Braassem liet gisteren in een persbericht weten dat De Driemaster namens die gemeente een financiële bijdrage gaat leveren aan de nieuwe organisatie. Ook Nieuwkoop werkt aan een subsidie. De gemeenten schrijven vertrouwen te hebben in de Voedselbank KBEO.

Dat is de nieuwe naam van de voormalige Voedselbank Alkemade. Het nieuwe bestuur is de afgelopen maanden druk bezig geweest om financieel en organisatorisch orde op zaken te stellen. De gemeente zette de financiële bijdrage aan Voedselbank Alkemade stop in 2014 nadat uit onderzoek bleek dat die te veel verweven was met de kringloopwinkel.

,,We zijn heel erg blij met het vertrouwen en de steun’’, zegt voedselbankvoorzitter Martijn Koek. ,,Wij hoorden het ook vandaag en weten dus nog geen bedragen. Maar als de gemeenten op deze manier weer mee gaan doen, is dat een belangrijk signaal naar charitatieve instellingen en fondsen.’’

Veel van die geldschieters maken niet maandelijks of jaarlijks een bedrag over, maar willen iets concreets betalen voor de voedselbank. Dat komt goed uit, want vanwege de verhuizing naar bedrijventerrein Veenderveld zijn er veel nieuwe spullen nodig, zoals een koelcel. De nieuwe stichting is voor dit soort zaken niet alleen in gesprek met gemeenten, maar ook met fondsen, kerken en serviceclubs.

Een van die organisaties is de Parochiële Charitas Instelling (PCI) van de Emanuel Parochie. Voorzitter Theo Akerboom zegt dat de knoop al is doorgehakt en dat er vanuit de PCI weer goederen aangeschaft gaan worden voor de voedselbank.

,,We hebben veel waardering voor de mensen die de kar nu aan het trekken zijn’’, legt hij uit. ,,Dit doel sluit goed aan bij de mensen voor wie wij er zijn: de allerarmsten. Natuurlijk blijven wij het resultaat controleren en moet het bestuurlijk kloppen bij de nieuwe voedselbank. Maar daar hebben wij vertrouwen in.’’

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.