College verplaatst geheim overleg met universiteit

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Even dreigde het treffen tussen de gemeenteraad en de universiteit Leiden plaats te vinden achter de gesloten deuren van de raadszaal. De bijeenkomst donderdag, waar de gevreesde uittocht van de universiteit naar Den Haag op de agenda staat, is op het allerlaatste moment verplaatst naar het Academiegebouw.

Juliette Gilissen (VVD) wilde weten hoe de relatie tussen de gemeente Leiden en de universiteit er nu voorstond. Burgemeester Henri Lenferink stelde daarom voor met Carel Stolker om de tafel te gaan zitten. Die bijeenkomst was in eerste instantie in de raadzaal gepland. Achter gesloten deuren, omdat de universiteit dat graag wil. Zonder publiek zouden zij vrijer met elkaar van gedachten kunnen wisselen, is daarvoor de verklaring.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is de raadszaal echter een ’icoon voor openheid’ en is dat dus misschien niet zo’n goed idee. Zuiverder vindt het college het om de voorwaarden van de universiteit dan ook op universitair terrein te laten gelden. Woensdag is besloten elkaar daarom in het Academiegebouw te ontmoeten. Buiten het oog van pers en publiek.

Gilissen informeerde naar de relatie met de universiteit omdat zij zich zorgen maakt over de haast geruisloze verplaatsing van de universiteit Leiden naar Den Haag. Elk jaar groeit het aantal studenten in de Hofstad, terwijl de academie historische wortels heeft in de Sleutelstad. Zij wil weten of sprake is van verplaatsing richting Den Haag en of deze is ingegeven door de kwaliteit van de relatie met de gemeente.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.