Leidse starters willen krediet en begeleiding

Lodi van Brussel. Eigen Foto

Lodi van Brussel. Eigen Foto

Binnert Glastra
Leiden

Collegepartijen D66, VVD, PvdA en SP willen een aantrekkelijke stad voor startende ondernemers. Dat kan, schrijven ze in het coalitieakkoord, door vereenvoudigde regelgeving, betere communicatie met het bedrijfsleven en huisvesting. Maar de starters willen vooral begeleiding en krediet.

Biomedisch onderzoek, zorg en ruimtetechnologie – daar wil het college van burgemeester en wethouders zich op richten. Het Bio Science Park zien zij dan ook als beste bedrijventerrein van Nederland. En om nog meer ondernemers in kennis en diensten naar de stad te trekken, wil het college een startersgebouw oprichten. De vraag is of huisvesting voor startende ondernemers het probleem is.

Wensen

Vlak over de grens van Leiden, aan de Baanderij in Leiderdorp staat bijvoorbeeld Area071 dat aan veel van de gemeentewensen voor een startersplek in kennis en diensten voldoet: goedkoop, starters mogen er drie jaar proberen hun onderneming van de grond te krijgen (dan moeten ze weg) en: er is begeleiding. En op het Bio Science Park staan meerdere gebouwen voor starters. ’Accelerators’ heten ze daar.

Area071-medeoprichter Arjan Meester stelt dat huisvesting weliswaar belangrijk is, maar dat als Leiden zich echt wil onderscheiden, het meer moet doen op het gebied van startersbegeleiding. Dat beaamt Roel Schenk van Paperboyz. Zij wonnen vorige week de prijs voor beste jonge ondernemer tijdens de door de Rabobank georganiseerde Ondernemersdag071. Schenks bedrijf kwam voort uit de studie Commerciële economie van de Hogeschool Leiden. Schenks bedrijf zit niet in Leiden vanwege het vestigingsklimaat. Sterker: ,,Wij zitten in Leiden omdat we hier toevallig studeren. Voor ons maakt het echt niet uit waar we zitten. We hebben geen bedrijfspand nodig, alleen een goede website.”

Opstarten

Belangrijker nog dan een plek en begeleiding is geld. En die bron lijkt opgedroogd. Maandag maakte minister van Economische Zaken Henk Kamp bekend vijftig miljoen euro vrij te maken om innovatieve ondernemers te helpen bij het opstarten van hun bedrijf. De overheid als bankier, dus. Deze ’Vroegfasefinanciering’ moet producten door een eerste test- en ontwikkelfase loodsen om ze vervolgens op de markt te kunnen brengen.

Een fase die voor banken en private investeerders te risicovol is waardoor investeringen uitblijven – zo ontstaat er in lelijk doch treffend jargon een financieringskloof; een veel grotere barrière voor starters dan coaching en een verzamelgebouw. In het persbericht meldt het ministerie over die vijftig miljoen: ,,Ook academische starters, verbonden aan een universiteit of academisch ziekenhuis, kunnen gebruik maken van de regeling.”

Buidel

Kennis en zorg – de belangrijkste pijlers onder het ondernemersbeleid van de gemeente Leiden. De Rijksoverheid trekt er vijftig miljoen voor uit en Leiden onderscheidt zich pas echt van de concurrentie als het college naast vereenvoudigde regelgeving en betere communicatie ook, heel plat, de buidel trekt. Probleem: die is leeg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.