Twee meisjes slachtoffer van telefoonzwendel

Willemijn Sneep
Leiden

De Leidse politie hield dit weekend drie Rotterdammers van 19 jaar aan op verdenking van oplichting met telefoonabonnementen. Agenten die onopvallend in het winkelgebied surveilleerden, zagen twee meisjes uit een auto stappen waar drie jongens inzaten. De dames gingen drie belwinkels binnen.

Toen ze later op de Haarlemmerstraat door de politie werden aangesproken, bleek dat ze in opdracht van de jongens telefoonabonnementen hadden afgesloten.

De smartphones die ze erbij kregen, moesten ze aan de Rotterdammers geven. Die hadden de meisjes wijs gemaakt dat ze hun namen uit de contracten zouden halen en dat ze een vergoeding zouden krijgen.

Op dinsdag stond een 22-jarige man voor de rechter die op een soortgelijke manier meerdere slachtoffers had gemaakt. Sommige meisjes had hij zover gekregen dat ze in een dag tijd maar liefst vijf of zes dure abonnementen afsloten.

De dames zaten vast aan maandelijkse lasten van honderden euro's, de verdachte schreef de abonnementen nooit over maar pikte wel de smartphones in om ze later te verpatsen. Het openbaar ministerie schaarde het vergrijp onder mensenhandel, vanwege gedwongen dienstbaarheid.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.