Banken zijn ’plots’ weg vanwege overlast

Leiden

Ze waren elk moment van de dag bezet, de bankjes aan het water langs de Haarlemmerweg. Maar donderdagochtend werden ze plotseling bruut verwijderd. Vanwege teveel overlast van daklozen.

Althans, in de ogen van buurtbewoner Roger Busschots. „Ik wist van niks, dus stapte ik naar de werklui toe. Krijg ik te horen dat het vanwege overlast is”, verklaart hij verontwaardigd. En inderdaad. „Ja, de overlast bleef maar terugkomen”, vertelt André Goedegebure van de buurtvereniging Groenoord-Zuid. Overlast van ’personen die alcohol nuttigden en afval achterlieten’, omschrijft hij. Niet altijd één groepje, maar vaak verschillende mensen. De politie kwam surveilleren en hield gesprekken met de bankjeszitters, weet Goedegebure, maar dat hielp niets. „Daarom is in overleg met politie en gemeente besloten de bankjes voorlopig maar allemaal weg te halen.”

De politie bevestigt het: „De problematiek bestond uit geluidsoverlast, alcoholgebruik, achter laten van afval op straat”, laat een woordvoerder weten. „Wij komen af op meldingen en constateerden in dit geval de problematiek.” Maar: „Wij halen uiteraard geen bankjes weg, dat is aan de gemeente.”

’Onbegrijpelijk’

Busschots noemt het onzin. Hij heeft van overlast niets opgevangen. „Er zitten altijd mensen op het bankje recht voor mijn deur. Soms daklozen, dat vind ik sympathiek. Maar sommigen willen die mensen kennelijk niet voor hun deur hebben.” Onbegrijpelijk, vindt hij. „Het is heel slecht dat mooie bankjes, waar wij allemaal aan meebetaald hebben, weggegooid worden.”

En: „Het kwam heel gewelddadig over. Ze werden kapot geknepen en uit de grond gerukt met een kraan”, zegt hij. Hij plaatste een foto op Facebook en kreeg veel bijval.

De eigenaar van café De Respons, tegen de Haarlemmerweg aan gelegen, kent de overlastgevers ook. „In het verleden zaten ze elke ochtend bij mij op het terras onder de overkapping.” Mensen die niet in het ’normale’ straatbeeld passen, omschrijft hij. Slapend, of drinkend.

Ze zaten er zolang zijn zaak nog niet open was, werd hem verteld door buurtgenoten.

„Er is twee keer politie aan te pas gekomen, gebeld door voorbijgangers. Maar de laatste paar weken heb ik niets meer gehoord en heb ik nergens last van.”

Hij hoopt dat dat zo blijft, nu de bankjes weg zijn. Maar de afgelopen paar dagen was ’s ochtends zijn terras al bezet, een paar mensen die voorheen hun ochtendbiertjes op de bankjes op de Haarlemmerweg dronken, zaten de afgelopen dagen om half tien bij de Respons.

„De bankjes zijn weggehaald, vanwege overlast”, zegt één van hen desgevraagd. „Maar dat is onzin, we drinken een biertje maar we doen verder niks.” De vrouw in het gezelschap: „We zijn al wat ouder, we doen echt wel rustig.” Een derde: „En we ruimen altijd onze troep op. Zelfs ook de troep van anderen.”

„Het is jammer dat de bankjes weg moesten, ze werden ook door allerlei andere mensen gebruikt”, zegt Goedegebure. Hij erkent: een lange termijn-oplossing is het niet. Maar hij ziet een ’nieuwe start’ bij de beoogde herinrichting van de kade volgend jaar. We hopen de kade dan op een nieuwe manier in te richten zodat het voor iedereen leuk is”, aldus Goedegebure.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.