Ruimere foyer voor Leidse Schouwburg

De ruimere foyer van de Leidse Schouwburg

De ruimere foyer van de Leidse Schouwburg© Hielco Kuipers

Theo de With
Leiden

De Leidse Schouwburg heeft een ander innerlijk gekregen. Aan de theaterzaal is niets veranderd, maar de entree en de foyer zijn afgelopen zomer op de schop genomen.

Het resultaat werd dinsdagavond gepresenteerd. Het eerste dat opvalt, is dat de kassa in de hal is verdwenen. Bijna alle theaterkaarten worden tegenwoordig via internet besteld en thuis uitgeprint. Wie nog aan de kassa wil kopen, kan voortaan terecht in de Stadsgehoorzaal aan de Breestraat.

Echt nijpend was het tekort aan foyerruimte in de schouwburg. Omdat cultuurinstelling BplusC als naaste buurman 70 vierkante meter heeft afgestaan, kon die langgekoesterde wens eindelijk vervuld worden.

Er is een tussenmuur gesloopt, de garderobe is een kwartslag gedraaid en daardoor is een ruime en lichte foyer ontstaan. Volgend weekend is in de Leidse Schouwburg de première van het toneelstuk ’Bloedverwanten’ en dat is meteen de vuurproef. Dan moet blijken of de gasten in de pauze een drankje kunnen drinken zonder dat de koffie uit hun kopje klotst of dat ze wijnvlekken op hun kleding krijgen.

,,Nu heeft de mooiste schouwburg van Nederland nog maar één wens’’, aldus burgemeester Henri Lenferink in zijn openingsspeech. ,,En dat is een kleine zaal.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.