Vuurwerkvrij Leiden leidt tot ’omgekeerd coffeeshopbeleid’

Sebastiaan van der Lubben
Leiden

Leiden wordt nog niet de eerste geheel vuurwerkvrije gemeente in Nederland. Een motie van Partij voor de Dieren die daartoe opriep, is weliswaar met een flinke meerderheid aangenomen, maar die mag burgemeester Henri Lenferink bijzonder ruim interpreteren. Gevolg: een brief waarin hij schrijft waarom Leiden ook in 2019 nog geen vuurwerkvrije gemeente zal zijn.

Lenferink, zelf gecharmeerd van een vuurwerkvrije stad, somde in reactie op de wens van de PvdD overtuigende juridische bezwaren op. Zijn belangrijkste: een vuurwerkverbod leidt tot omgekeerd coffeeshopbeleid. Bij een coffeeshop is het verboden om drugs aan de achterkant te leveren, maar mag het aan de voorkant worden verkocht en gebruikt. Na een verbod op vuurwerk is die die situatie voor rotjes en pijlen omgedraaid: verkopen mag openlijk, maar het gebruik is verboden. Lenferink voorziet dan ook grote problemen met de handhaving. Los van het feit dat juridisch onhoudbaar is waarom in 2019 wel streng wordt opgetreden, maar in voorgaande jaren niet. „Wat is er dan precies veranderd?”, aldus Lenferink. Precies: alleen de politieke wens.

Lees ook: Leiden binnen enkele jaren vuurwerkvrij

Dus vroeg hij de PvdD om de motie anders te mogen interpreteren: mocht hij een brief schrijven waarin de juridische haken en ogen van een stadsbreed vuurwerkverbod nog eens op een rijtje werden gezet? Dat document is dan een prima startpunt voor een zorgvuldige politiek discussie die volgens Lenferink op landelijk niveau had moeten worden gevoerd. Maar dat durfde volgens de burgemeester Ferd Grapperhaus (minister van Justitie) niet aan. „Het is dus een beetje flauw wat hier is gebeurd”, aldus Lenferink, nu gemeenten met het probleem zijn opgezadeld, maar het eigenlijk niet goed kunnen oplossen. En met zijn voorstel ging de PvdD akkoord.

Zie ook: Cartoon: Vuurwerkverbod Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.