Premium

Magnetometer helpt de archeoloog

Heel voorzichtig kwast archeoloog Quentin Bourgeois de aarde af van een aardewerken pot, die in het grafveld bij Epe is gevonden.
© Foto Taco van der Eb
Leiden

De krat met vondsten die de Leidse archeoloog Quentin Boureois op zijn bureau tilt, ziet er op het eerste gezicht onooglijk uit. Maar voor hem is het de jackpot. Bourgeois doet onderzoek naar een van de best bewaarde dodenlandschappen die we hebben. Medewerkers en studenten van Universiteit Leiden, Rijksmuseum van Oudheden en Archeologenbureau Argo doen tot 2020 onderzoek naar de enkelgrafcultuur, gekenmerkt door de grafheuvels op de Veluwe.

Fietsers en wandelaars die op de Veluwe een frisse neus halen, kunnen ze tegenkomen: grafheuvels. Ze stammen uit het derde millennium voor Christus. Vijftig heuvels, die ook nog eens in een rechte lijn van zes kilometer liggen, vallen door hun grootte en hoogte meteen op. In de rest van Europa zijn vergelijkbare grafheuvels gevonden. ,,De makers van de heuvels kwamen niet onder de Rijn en vestigden zich tot aan de Russische steppe’’, legt Bourgeois uit. ,,Over het algemeen begroeven ze alleen volwassen in de heuvels, maar ze maakten wel een selectie.’’ Vaak wordt gedacht dat zulke grafheuvels waren bedoeld voor belangrijke personen, maar Bourgeois heeft daarvoor geen aanwijzingen. ,,We hebben nog geen hiërarchie kunnen ontdekken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.