ROAC zo goed als veilig, Teylingen moet zich opmaken voor nacompetitie

Thijs van Seggelen (links, ROAC) en Melvin van der Krogt strijden om de bal.© Foto Hielco Kuipers

Tessa de Wekker
Sassenheim

De afstand tussen de twee kleedkamerdeuren is nog geen twee meter. Maar het verschil binnen kan niet groter. In die van ROAC wordt gelachen en gaan de biertjes van hand tot hand. Er tegenover trekken de spelers van Teylingen hun sokken uit, zwijgend.

ROAC heeft zich met de 1-2 zege van even eerder zo goed als zeker veilig gespeeld in de tweede klasse. Teylingen moet zich waarschijnlijk op gaan maken voor het spelen van promotie/degradatiewedstrijden. Winst en verlies zitten in dit geval letterlijk dicht bij elkaar.

De figuurlijke afstand op het veld was een stuk groter. Op het eerste kwartier na heeft de thuisploeg geen moment aanspraak gemaakt op de winst. ,,Het was gewoon slap’’, vat Teylingen-trainer Marc van Wonderen de wedstrijd kort en bondig samen. ,,We waren totaal niet bezig met wat er vandaag op het spel stond. Daar kan mijn voetbalhart dus echt niet bij.’’

ROAC had daarentegen dondersgoed in de gaten wat er vandaag te winnen was. Zowel de Sassenheimers als de Rijpweteringers hadden voor vandaag 29 punten verzameld. Door een (veel) beter doelsaldo bivakkeerde ROAC nipt boven de nacompetitiestreep en Teylingen eronder, met Concordia tussen hen in. Drie punten zouden voor ROAC een nieuw seizoen in de tweede klasse garanderen en voor Teylingen het sportieve leven een heel stuk makkelijker maken.

Jaap Zwetsloot zorgde met een goal na vijf minuten voor een droomstart. Dromen deed Teylingen vervolgens veel te opzichtig. Het is dat ROAC, net als het hele seizoen al het geval is, ontzettend veel kansen nodig heeft om te scoren, anders had het bij rust al 1-5 gestaan. Het bleef bij 1-1, door een doelpunt van Loek van der Star.

Van der Star drukte met zijn tweede doelpunt niet lang na rust het overwicht van ROAC ook in de score uit. ,,Ik stond twee keer op de goede plek”, zegt de matchwinnaar later bescheiden. ,,Maar dit voelt wel heel lekker. We zijn zo goed als veilig.”

In theorie kan het nog misgaan. Als ROAC volgende week met pak hem beet 5-0 verliest van Delft en Teylingen met 4-0 wint van DOSR en Concordia én RKDEO winnen, dan zal de ploeg van Hein Leliveld alsnog extra wedstrijden moeten spelen. ,,Dat gaat dus niet gebeuren. Dat durf ik nu wel te zeggen”, aldus de trainer, terwijl hij een slok bier neemt. ,,Ahh, dit smaak goed!’’

Zijn ploeg heeft eindelijk de ’flow’ te pakken. Gek genoeg is de goede reeks (van nu drie winstpartijen op rij) ingezet na de nederlaag tegen hekkensluiter DONK, vier weken geleden. ,,Daarna zaten we aardig in de put. Dat verlies heeft wel wat losgemaakt’’, zegt Leliveld. ,,Ik dacht toen: het zal toch niet gebeuren dat we er uit gaan?’’, vertelt Van der Star.

Misschien was die dreun in Gouda wel precies wat ROAC nodig had. Daarna won de ploeg van (toen nog geen) kampioen Den Hoorn en nummer vier Wippolder. En nu is Teylingen verslagen. Leliveld: ,,Je weet dat degradatievoetbal heel lastig is. Maar dat hebben we wel goed gedaan.’’ Van der Star: ,,Als het écht moet, dan staan we er meestal wel.’’

Die kwaliteit heeft Teylingen in de nacompetitie nodig. Misschien had de club op wat hulp van buur Foreholte gehoopt, maar die kwam niet. De Voorhouters verloren van Concordia, waardoor Teylingen volgende week een wonder (zelf met een nulletje of vier winnen van DOSR en dan moet Concordia met dezelfde cijfers verliezen van Groeneweg of RKDEO moet verliezen van het gedegradeerde DONK) nodig heeft om seizoensverlenging te ontlopen. Van Wonderen: ,,Daar ga ik niet van uit. Het wordt een zwaar weekje.’'

Teylingen: W. Zonjee, R. van der Krogt, Van de Nouland, Dolieslager, M. van der Krogt, Jongen (66. Hulsbosch), Van der Voort, D. Zwetsloot (58. Langeveld), T. van der Vlugt (66. Safi), M. van der Vlugt, J. Zwetsloot.

ROAC: Brugman, Van der Meer, De Haas, F. Heemskerk, Van der Geest, Van As (83. Den Dekker), Van Seggelen, Van Trigt, Hupkes, Van der Star, D. Heemskerk.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.