Interview van de week: Fernand de Willigen

© Taco van der Eb

Binnert Glastra
Warmond

Hij woont midden in de polder, aan de Zijldijk tussen Leiderdorp en Warmond. Even verderop ligt de Kaagsociëteit. Weidser kan een uitzicht niet zijn, want dat bestaat uit weilanden, woonboten en het Joppe, onderdeel van de Kagerplassen. In de verte zijn de contouren van Leiden en Leiderdorp zichtbaar. Een gedroomde plek.

Van huis uit is Fernand de Willigen musicus (trombone). Hij woonde en werkte jarenlang in de Betuwe. Omdat zijn partner Meta Knol in 2009 directeur van de Leidse Lakenhal werd, verkaste hij naar het westen. Fernand deed het zonder morren – zijn vrouw is kostwinner.

Bij toeval kon het gezin een leegstaand melkveebedrijf kopen langs de Zijldijk, in de Boterhuispolder, de groene oase tussen Leiderdorp en Warmond. Maar wat moest hij eigenlijk met die stallen, een turfschuur en een hooiberg? Zonde, vond Fernand, om die niet meer te gebruiken. Daarop besloot hij om er een kleinschalige fokkerij van Lakenvelder runderen te beginnen. En zo blaast een musicus nieuw leven in een agrarisch bedrijf dat al sinds de zestiende eeuw op deze plek wordt uitgeoefend.

Plannen genoeg voor de enclave, waar ruimte is voor kano- en botenverhuur, een verkooppunt van streekproducten en andere recreatieve voorzieningen. Zaterdag 5 september kunnen we allemaal bij hem komen kijken, want dan houdt hij open huis.

Het verhaal van Fernand de Willigen, of: hoe het leven een onverwachte wending kan nemen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.