Katwijk gaat door met peukenactie

Foto ANP

Alieke Hoogenboom
Katwijk

Katwijk was vooraf op de hoogte van de ophef in andere gemeenten over de omstreden campagne ’Laat je peuk niet alleen’ en ziet geen reden om zonder Nederland Schoon en sigarettenproducent Japan Tobacco International (JTI) een eigen actie op te zetten. Dat antwoorden van B en W op schriftelijke vragen van Hart voor Katwijk.

De actie tegen de zwerfpeuken kwam onlangs in opspraak nadat de organisatie TabakNee aankondigde naar de rechter te stappen. De campagne is volgens TabakNee in strijd is met het internationale antirookverdrag FCTC (Framework Convention on Tobacco Control). Katwijk werkt namelijk samen met sigarettenproducent JTI, en dat mag volgens de organisatie niet.

De samenwerking met JTI ziet Katwijk als een ’maatschappelijk verantwoorde samenwerking’, want zonder het bedrijf zou de gemeente de campagne niet kunnen financieren. ’Aan de maatschappelijk veel gehoorde term ’de vervuiler betaalt’ wordt hiermee gehoor gegeven. Vanuit dit oogpunt zijn wij de samenwerking aangegaan’, schrijft B en W.

Verder stelt Katwijk dat de volledige naam van de sigarettenproducent weergeeft dat het om een bedrijf uit de tabaksindustrie gaat, maar de afkorting ervan nagenoeg onbekend is in de maatschappij. ’Daarnaast is het voor ons duidelijk dat de term JTI niet voor een bepaald sigarettenmerk staat’.

Het college van B en W geeft aan dat het een eventuele rechtbankuitspraak zal respecteren.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.