Drukkerij Nautilus verlaat binnenstad

Bert Lever in 2006.© Archieffoto

Binnert Jan Glastra
Leiden

De Leidse drukkerij Nautilus en gelieerde uitgeverij Ginkgo verlaten na bijna dertig jaar de Leidse binnenstad. De bedrijven zijn na Pasen te vinden op Citrusweg 12.

Drukker en uitgever Bert Lever en zijn vrouw Betty waren liever niet weggegaan. Wellicht dat citroenen die prominent op hun verhuisbericht prijken ook daar een beetje naar verwijzen en niet slechts naar het toekomstige adres.. ’Gewijde grond’ noemde Lever het Leidse centrum in deze krant weleens, ter verwijzing naar de drukkershistorie van de Sleutelstad. Hij voelde zich dan ook bevoorrecht toen hij in 1989 drukkerij Nautilus kon overnemen en in de Koppenhinksteeg aan de slag ging.

Met het na hevige strijd verdwijnen van vrijplaats Koppenhinksteeg echter, viel ook het doek voor Nautilus en Ginkgo. Het blok zou een appartementencomplex worden. Eerdere hoop dat in dat nieuwe plan ook plek te vinden zou zijn voor de ambachtelijke offsetdrukkerij, bleek ijdel. Dat vindt Lever nog altijd jammer, maar hij kijkt nu vooral naar de toekomst. Vanaf april openen Nautilus en Ginkgo de deuren aan de Citrusweg. Niet langer in het centrum, maar wel blijvend verbonden aan Leiden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.