Raad van State: boete voor illegale verhuur bedrijfswoning is terecht

Jan van Ommen
Noordwijkerhout

De dwangsom van maximaal 20.000 euro tegen het gebruik van een bedrijfswoning op industrieterrein Gravendam is volgens de Raad van State terecht opgelegd. Noordwijkerhout wil met de boete een einde maken aan het illegale gebruik.

In de uitspraak veegt de rechter alle tegenwerpingen van de verhuurder van tafel. Volgens de Raad van State is boven de onderneming slechts één bedrijfswoning toegestaan. De woning is evenwel in vier eenheden opgedeeld. De eigenaar en zijn partner wonen in een van de onderkomens, de andere drie zijn aan arbeidsmigranten verhuurd. Noordwijkerhout wil de drie woningen niet legaliseren.

De Raad ziet ook geen bewijzen voor een ongelijke behandeling van de eigenaar ten opzichte van andere verhuurders van woningen op bedrijventerrein Gravendam. Dat de gemeente de illegale verhuur van woningen aan de Smederij pas is gaan aanpakken nadat zij in deze kwestie een dwangsom heeft opgelegd, ziet de Raad niet als meten met twee maten. Ook met de hoogte van de dwangsom heeft de Raad van State geen moeite, omdat de eigenaar 750 euro huur per wooneenheid vraagt. Noordwijkerhout heeft een boete 2000 euro per week tot een maximum van 20.000 euro opgelegd.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.