Eis: drie jaar cel na steekincident in Alphen

Een arrestatieteam overmeestert de 26-jarige Y. Archieffoto: Toon van der Poel

Een arrestatieteam overmeestert de 26-jarige Y. Archieffoto: Toon van der Poel

Haniff Harharah
Den Haag / Alphen aan den Rijn

Drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Die zware straf eist het Openbaar Ministerie tegen de 26-jarige Mohamud Y., onder meer omdat hij met een mes twee Alphenaren in hun woning aan de Wagenmaker zou hebben gestoken. Ook gooide de man een kookplaat uit het raam en bedreigde hij politieagenten met een denkbeeldige wapens, aldus de aanklager gisteren bij de rechtbank in Den Haag.

In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 januari, net na middernacht, leidde de nasleep van de steekpartij tot flinke commotie. De politie rukte in groten getale uit (met hulp van een helikopter) en kon pas tegen 1.30 uur de vluchtende verdachte aanhouden in het huis aan de Alphense Wagenmaker. Daar logeerde hij op dat moment bij de twee slachtoffers van de steekpartij, een man (27) en een vrouw (21). Y., die zonder vaste woon- of verblijfplaats zit, kreeg ruzie met het duo. Hij zou ze allebei herhaaldelijk met een mes hebben aangevallen, waardoor de vrouw een schram opliep onder haar oog en de man verwondingen aan zijn nek en hals. In beide gevallen acht het OM poging tot doodslag bewezen.

Fornuis

Vervolgens, geeft de verdachte toe, gooide hij een elektrisch fornuis uit het raam die bovenop twee auto’s belandde. Dat gebeurde nadat de slachtoffers waren gevlucht en de politie hadden ingeseind. Y.’s advocaat zegt dat hij het deed uit angst te worden neergeschoten door politieagenten. Om diezelfde reden dreigde hij zelf ook een geweer te gebruiken en de agenten op te blazen met een handgranaat, hoewel hij geen van beide bleek te hebben. Die bedreiging rekent de officier van justitie hem zwaar aan, helemaal met het Ridderhofdrama in het achterhoofd. De aanklager verdenkt Y. ook nog van het stelen van een telefoon en geld van de 27-jarige man.

Spijt

De advocaat van de verdachte verzocht de rechtbank om de zaak aan te houden en de slachtoffers opnieuw te laten horen vanwege verklaringen die elkaar zouden tegenspreken. Dat verzoek werd echter afgewezen. Y. ontkent op zijn beurt alle aantijgingen, op het gooien van de kookplaat na. Volgens zijn advocaat heeft hij daar spijt van. Voor het steekincident legt hij de schuld bij de slachtoffers. Sterker nog: hij stelt zelf het slachtoffer te zijn. De gastheer en -vrouw zouden hem met een mes hebben bedreigd en aangevallen. Daarop ontstond een worsteling, waarbij Y. een armwond opliep. Hij zegt niet te hebben gezien dat hij de vrouw had geraakt en dat dat ook niet zijn bedoeling was.

Voorarrest

Hij heeft in het verleden geen vergelijkbare strafbare feiten op zijn naam staan. In de strafeis van het OM (36 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar) is vijf maanden voorarrest meegerekend. Van een poging tot brandstichting, door het opendraaien van de gaskraan, wordt hij niet langer verdacht. Daarvoor sprak het OM hem vrij wegens onvoldoende bewijs. Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.