Leidse regio en Katwijk maken bedrijvenstrategie

Aad Rietveld
Leiden

Katwijk en gemeenten in de Leidse regio gaan met het bedrijfsleven een strategie opstellen om de ruimte op bedrijventerreinen met dertig tot veertig hectare uit te breiden. Dat staat in een convenant dat gemeenten en ondernemersorganisatie hebben gesloten.

De ’Stedelijke As Leiden-Katwijk’, zoals de betrokken gemeenten zich noemen, beloven in het convenant dat zij hun best zullen doen om te zorgen dat de beschikbare ruimte voor bedrijven op bedrijventerreinen ’kwantitatief niet verder afneemt’. Als stukken van bedrijventerreinen een andere bestemming krijgen, beloven de gemeente zich ervoor in te zetten ’de verloren gegane hectares elders volledig te compenseren’. Werkgeversorganisatie VNO/NCW en bedrijvenkoepel Bedrijfsleven Rijnland zijn er blij mee.

De Stedelijke As Leiden-Katwijk heeft nu zo’n 450 hectare aan bedrijfsterreinen, waar 42.500 mensen werken. Er wordt ieder jaar zo’n vijf miljard euro omgezet. ,,Dat onderstreept nog eens dat we trots moeten zijn op onze bedrijventerreinen en de aanwezige bedrijven moeten koesteren’’, zegt voorzitter Willem-Jan Zirkzee van Bedrijvig Leiden.

Volgens onderzoek van economisch adviesbureau Sec Groep moet er tot 2030 in de Leidse regio nog tussen de dertig en veertig hectare bij komen. Daarover zijn in het convenant nog geen afspraken gemaakt. Dat gebeurt in de ’regionale bedrijventerreinenstrategie’ die de gemeenten en de ondernemersorganisaties de komende maanden gaan opstellen. Die moet het komende najaar naar de gemeenteraden in de regio worden gestuurd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.