Kaag en Braassem: alle winkels voortaan op alle zondagen open

kaag en braassem

Alle winkels in de gemeente Kaag en Braassem mogen voortaan altijd op zondag open. Dat blijkt uit een nieuwe verordening waarin de gemeente haar toeristische functie uitgebreid formuleert. Winkeliersvereniging Raak is hier tegen en stapt naar de rechter.

De zoveelste ontwikkeling in een slepende ruzie tussen de gemeente en de kleinere winkeliers. Die zijn het er niet mee eens dat onder meer de Digros in Oude Wetering ontheffing krijgt van de verplichte zondagssluiting. De gemeente verleent die ontheffing omdat Kaag en Braassem 'toeristisch gebied' zou zijn. De winkeliers spreken van 'oneerlijke concurrentie'.

Een eerdere verordening waarin de gemeente haar recreatiefunctie omschreef, werd door een bezwarencommissie als 'juridisch ontoereikend' bestempeld. Daarop besloot de gemeente met een nieuwe, uitgebreider geformuleerde verordening te komen. Daarin staat dat alle winkels binnen de gemeente alle zondagen open mogen.

Volgens de aangepaste Winkeltijdenwet, die nog dit jaar in werking treedt, mogen winkels maximaal twaalf zondagen per jaar open zijn. Onder de 'toeristische vlag' blijft volledige zondagopening echter mogelijk, indien er 'substantieel toerisme' is.

De gemeente grijpt dit aan. In hun verordening wordt uitgebreid ingegaan op de toeristische functie van Kaag en Braassem - 'het rustpunt in de Randstad'.

Het toeristische karakter zit hem vooral in het natuurschoon, de polders, de molens en de toeristische fiets-, kano- en sloepenroutes, zo valt te lezen. ,,Daarom is de gehele gemeente autonoom toeristisch gebied.''

Advocaat Thomas van Vugt van de winkeliers denkt er anders over.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.