Steeds meer woningen bij Verde Vista Zoeterwoude

Impressie van de toekomstige wijk Santhorst eiland.

Impressie van de toekomstige wijk Santhorst eiland.© Architectenbureau Van Manen

Laura Heerlien
Zoeterwoude

Pal naast het project Verde Vista Plas in Zoeterwoude worden dit jaar nog eens 56 woningen gebouwd.

Theo van der Plas van ontwikkelaar BPD: ,,Santhorst Eiland wordt de laatste schakel in de gebiedsontwikkeling tussen Leiden en Zoeterwoude.” Er komen 56 gasloze woningen, waarvan 12 sociale huur, of koop.

Eind februari tekende ontwikkelaar Sustay nog voor de bouw van 87 appartementen aan de zuidkant van de nieuwbouwwijk Verde Vista. Dit gebied was eerder bedoeld voor kantoren, maar aan woningen is meer behoefte.

De wijziging van koers is geen probleem: het bestemmingsplan laat op dit bewuste deel woningen ook gewoon toe.

De vraag is wel wat er met de rest van de zuidkant van Verde Vista - langs de Van der Madeweg - moet gebeuren.

Met de vestiging van kantoren schiet het namelijk niet op en woningbouw biedt juist kansen.

Wethouder Ton de Gans: ,,Maar je zit daar in de huidige situatie te dicht op de A4. Als je daar iets anders wilt dan kantoren, zal eerst onderzocht moeten worden hoe het zit met geluidsoverlast en fijnstof. Verandering naar een woonbestemming kan veel extra kosten met zich meebrengen.”

Met de 56 huizen op Santhorst Eiland, komt Zoeterwoude in elk geval weer wat verder tegemoet aan de -regionaal- toenemende vraag naar huizen.

Theo van der Plas: ,,Dit plan zat al langer in de pijplijn, maar er waren nog wat hobbels te nemen. De ondertunneling van de A4 moest afgerond zijn en er moest nog grond geruild worden. Inmiddels zijn alle kogels door de kerk. We gaan de locatie bouwrijp maken en verwachten dit najaar de woningen in de verkoop te kunnen doen.”

De woningen worden aangeboden in verschillende prijscategorieën. Luxe huizen van rond de zes ton aan het water, tot sociale koopwoningen van onder de twee ton. ,,Dat kunnen ook nog huurhuizen worden, daar zijn we nog niet over uit.”

Het project wordt ontworpen door het Noordwijkse architectenbureau Van Manen.

Van der Plas: ,,De woningen worden zo duurzaam mogelijk en bijvoorbeeld ook gasloos. Dat betekent dat bewoners zelf in de toekomst geen investeringen hoeven doen op dit gebied, wat natuurlijk enorm scheelt in de kosten.”

BPD ontwikkelt Santhorst samen met Van Rhijn Bouw uit Katwijk. Het wijkje gaat bestaan uit twee schiereilanden, die via twee ’armen’ van de Stadhouderslaan worden ontsloten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.