Jongeren steeds vaker depressief

Psychiater Esther van Fenema.© Foto Rob ter Bekke

Ivy Grootendorst
Leiden

Een toenemende prestatiedruk, enorm veel prikkels, stress en een ongezonde levensstijl. Het zijn allemaal factoren waardoor het aantal jongeren met een depressie de afgelopen jaren is toegenomen.

Uit cijfers van een onderzoek van Trimbos instituut blijkt dat inmiddels één op de vijftien mensen tussen de 18 en 25 jaar te maken krijgt met een depressie.

Esther van Fenema is psychiater in het LUMC en komt regelmatig in aanraking met mensen met depressieve klachten. „Het groeiende aantal jonge mensen met een depressie kan door allerlei zaken komen, we doen nog onderzoek naar de oorzaak hier van”, vertelt ze. „Maar erfelijke aanleg is een van de redenen, dit is altijd al zo geweest en hier is volgens mij niets in veranderd. Maar in de samenleving wel. Er is een toenemende prestatiedruk. Je moet succesvol en leuk zijn en dit veroorzaakt veel stress en onzekerheid.”

Daarnaast krijgen jongeren heel veel prikkels binnen via mobiele telefoons en sociale media. „De hele dag door komen berichtjes binnen op mobiele telefoons, dag en nacht. Ik zou er gek van worden. Het hoofd staat nooit stil, er is nooit even rust”, zegt Fenema.

Geniaal

De manier waarop ouders hun kinderen opvoeden kan ook anders. „Ouders leren hun kinderen dat ze geniaal zijn en leren ze niet dat het oké is om fouten te maken of dat het oké is wanneer iets soms niet lukt. Daardoor is de frustratietolerantie van jonge mensen vaak laag.” Als laatste spelen de onrust en spanning in de maatschappij en de ongezonde levensstijl van veel jongeren een rol.

Hip

Burn-outs onder jonge mensen nemen ook toe. „Ik denk dat een burn-out vaak een soort verkapte depressie is”, zegt Fenema. „Het is makkelijker om te zeggen dat je een burn-out hebt, want dat klinkt hipper dan een depressie. Een burn-out krijg je echter als je te hard en te veel werkt. En op depressie ligt nog steeds een taboe, mensen schamen zich er vaak voor. en durven er niet over te praten.”

Daarom bedacht en organiseerde Fenema samen met een collega-psychiater Bram Bakker eerder dit jaar het Depressiegala. Het wordt maandag 16 januari voor de tweede keer gehouden en staat volledig in het thema van depressie onder jongeren. Cabaretiers, schrijvers, ervaringsdeskundigen en artiesten treden hier op om aandacht te vragen voor depressie en om het bespreekbaar te maken. „We willen zo het taboe verkleinen en de kennis vergroten, zodat het mysterie er af gaat”, zegt Fenema.

Maar wat kunnen jongeren zelf doen om fijn in hun vel te blijven zitten? „Belangrijk is dat jongeren regelmaat in hun leven houden en een gezonde levensstijl hebben”, zegt Fenema. „Het gebruik van veel drank en drugs geeft een negatief effect. Het is goed om regelmatig rust te pakken en om over je depressie te praten met mensen.”

Onderzoek

Het onderzoek van Trimbos laat zien dat van de kinderen met depressieve ouders ontwikkelt veertig procent een depressie voor het achttiende jaar. Depressieve klachten vormen bij jongeren de meest voorkomende gezondheidsklacht. In 2016 worstelde gemiddeld één op de twintig volwassenen met een depressie. Van die mensen maakte bijna zestig procent gebruik van enige vorm van hulp.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.