Alle zintuigen geprikkeld door Tulpmania

Theo de With
Voorhout

Werkelijk alle zintuigen worden geprikkeld bij ’Tulpmania’. Smaak, geur, beeld, geluid; in haar nieuwe theatervoorstelling pakt De Veenfabriek de toeschouwers bij de kladden.

Lef kan het Leidse theatergezelschap niet ontzegd worden. ’Tulpmania’ is een ambitieus en groots opgezet project. De Veenfabriek speelt graag op locatie. Nou, midden in de Bollenstreek heeft regisseur Paul Koek de perfecte plek gevonden. Het bloembollenexportbedrijf Moolenaar in Voorhout stelde een paar loodsen beschikbaar.

En dus neemt het publiek plaats op omgekeerde kratten en zijn de tafels rollenbanen met daarop verpakkingsmateriaal. Een van de hallen is namelijk verbouwd tot eetzaal. Aan lange tafels krijgen de bezoekers een diner van drie gangen voorgeschoteld, bereid door The Bostel Brothers uit Roelofarendsveen. Asperges uit Holland, een stoofschotel uit Turkije en een donut uit Kazachstan. Daarmee volgen wij culinair de route, die de tulp eeuwen geleden in omgekeerde volgorde aflegde.

Symbool

De tulp is namelijk een geïmporteerde bloem, die zijn debuut maakte in de Hortus Botanicus in Leiden. Merkwaardig genoeg groeide deze exoot uit tot het nationale symbool van Nederland. Het is een van de kwesties die De Veenfabriek in de voorstelling ’Tulpmania’ behandelt. Elke avond is er een andere spreker. Bij de première vrijdagavond was dat oud-minister Winnie Sorgdrager (D66). Zij ging nader in op de Nederlandse identiteit en de vraag of die eigenlijk wel bestaat.

De spreker is slechts een klein onderdeel van ’Tulpmania’. Een belangrijker rol is, zoals altijd bij De Veenfabriek, voor de muziek weggelegd. Yannis Kyriakides componeerde moderne klassieke muziek en liet zich daarbij onder meer inspireren door de grote verscheidenheid aan tulpennamen. Dichteres Saskia de Jong schreef de tekst, die soms ten onder gaat in het muzikale geweld. Haar ode aan de bol komt wel goed uit de verf. Eerst uitgesproken door een actrice, daarna gezongen door een sopraan.

Catwalk

Ook de speculatieve tulpenhandel in de zeventiende eeuw, die tot de eerste economische bubbel leidde, komt uitgebreid aan bod. Het publiek komt ogen en oren tekort. Door het midden de hal loopt een soort catwalk voor de acteurs en muzikanten. Maar het spel vindt ook in allerlei andere hoeken plaats en zelfs in andere hallen. Daarvoor wordt onder meer een praalwagen van het bloemencorso ingezet. De bloemen zijn inmiddels verwelkt. De geur daarvan spreekt weer een nieuw zintuig aan.

’Tulpmania’ is een opeenstapeling van verrassingen en ervaringen. Drie uur lang wordt de tulp vanuit alle hoeken belicht. Misschien is het wel te veel wat op zo’n avond voorbij komt. Maar een zintuiglijke ervaring is ’Tulpmania’ wel.

Voorstelling: ’Tulpmania’ van De Veenfabriek. Regie: Paul Koek. Gezien: 1/5, Moolenaar, Voorhout. Nog te zien: t/m 31/5. Meer informatie: www.veenfabriek.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.