Alphenaren weren uit Leimuiden en Rijnsaterwoude in spits is te duur

Annelies Karman
Kaag en Braassem

De gemeenteraad van Kaag en Braassem wil voorkomen dat Alphense automobilisten door Rijnsaterwoude en Leimuiden gaan ’sluipen’ wanneer er volgend jaar aan de N207 wordt gewerkt. Een meerderheid wilde zelfs dat sluipverkeer wordt tegengehouden maar dat blijkt te duur.

Alleen omdat wethouder Yvonne Peters maandagavond wist te vertellen dat de kosten van zo’n tijdelijke afsluiting ongeveer 200.000 euro zouden zijn, trok PRO Kaag en Braassem een motie over het onderwerp in.

Raadslid Thijs Brambach: ,,Het is zeker dat er in de spits heel veel sluipverkeer door de dorpen plaatsvindt vanuit Alphen als er straks aan de Drechtbrug wordt gewerkt. Daar fietsen veel kinderen. Onze zorg is dat het een zeer groot gevaar gaat opleveren.’’

Zijn fractie kreeg steun van Samen voor Kaag en Braassem en had zo een meerderheid. Wethouder Peters had diezelfde dag met de provincie over het onderwerp gesproken en van Zuid-Holland gehoord dat die hier absoluut niet voor wilde betalen. ,,We snappen uw zorg en delen die ook’’, begon Peters tegen Brambach, ,,de vraag is alleen hoe je zo’n afsluiting kan handhaven. Elke automobilist controleren zorgt voor een kostenpost van ruim 200.000 euro. En dat levert ook vertraging op.’’

Brambach toont zich vatbaar voor de argumenten van Peters. ,,We houden de motie aan, maar ik wil wel graag van u op papier zien dat een afsluiting niet mogelijk en betaalbaar is.’’ Hij vraagt haar ook ’dringende urgentie’ voor het probleem.

De N207 tussen Leimuiden en Alphen aan den Rijn gaat volgend jaar op de schop. Dan wordt wordt de Drechtbrug bij Leimuiden vervangen door de provincie. Omdat de N207 een zeer drukke weg is, wordt alleen in het weekend gewerkt en blijft de brug de hele periode begaanbaar vanaf beide rijrichtingen. Er zal echter wel een snelheidslimiet van vijftig kilometer per uur zijn. Daarom is Kaag en Braassem bang dat auto’s om gaan rijden.

Meer nieuws uit LD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.