Schorsing ’sjappies’ ten einde

© Foto van Facebook

Wilfred Simons
Leiden

De leden van het Quintusdispuut Sjap Eisjedies zijn na vier maanden schorsing weer welkom op de sociëteit. Zij gaan in samenwerking met het COC Leiden op zaterdag 27 mei een symposium over diversiteit houden op de studentenvereniging aan de Leidse Boommarkt. Ook hangt hen nog altijd een rechtszaak boven het hoofd voor het bekladden van het ’gaybrapad’ op de Nieuwe Beestenmarkt, op 17 oktober vorig jaar.

Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden praatte de leden van de Universiteitsraad eerder deze week bij over de gesprekken die het College van Bestuur met Quintus heeft gevoerd naar aanleiding van de bekladding van het gaybrapad. Nu de irritatie over de mishandeling van homo’s in de samenleving sterk oploopt, hadden de Leidenaars er moeite mee om dit vandalisme te zien als een smakeloze studentengrap. Ook de universiteit nam de kwestie hoog op.

Bovenlijf

Vijf studenten van het dispuut Sjap Eisjedies bekladden de oversteekplaats met overigens gemakkelijk te verwijderen verf. Eén van hen bracht met ontbloot bovenlijf de Hitlergroet. Op Facebook verscheen al snel een filmpje van hun wandaad, die daardoor gemakkelijk tot ’de sjappies’ te herleiden viel. Quintus legde de dispuutsleden daarop een schorsing op. De gemeente Leiden deed aangifte van vandalisme en het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in, dat nog altijd loopt. ,,Het is voor de dispuutsleden nog niet over’’, zei Stolker. ,,Ze zullen het in de toekomst wel laten.’’

De universiteit heeft zich ook verdiept in de vraag hoe het bij Quintus zo ver kon komen. Het blijkt dat de 29 disputen van de vereniging elkaar tijdens de kennismakingstijd opdrachten geven. ,,Zonder streng toezicht’’, stelde Stolker, ,,leidt dat bijna per definitie tot ellende.’’ Het Quintus-bestuur stelt daarom een wijziging van het huishoudelijk reglement aan de leden voor, dat ertoe moet leiden dat het beter toezicht kan houden tijdens de kennismakingstijd.

Straffen

In overleg met de universiteit heeft het Quintusbestuur nagedacht over straffen voor disputen die nog eens over de schreef gaan. Zo kan het bestuur disputen onder toezicht stellen of bijvoorbeeld verbieden om nieuwe leden op te nemen. ,,Het bestuur neemt het heel serieus’’, vatte Stolker zijn gesprek met de Quinten samen. ,,Het maakt op mij een degelijke indruk.’’ Hoe ernstig het Quintus-bestuur de bekladding neemt, blijkt ook uit het feit dat de ontgroeningscommissie van Sjap Eisjedies, die de ’grap’ bedacht, nog altijd is geschorst.

De leden van Sjap Eisjedies gaan mee naar voorlichtingsactiviteiten die het COC houdt op middelbare scholen. Het diversiteitssymposium op 27 mei wordt ook door ’de sjappies’ georganiseerd. ,,Heel goed’’, aldus Stolker. Daarnaast hebben ze besloten om vrijwilligerswerk bij het COC Leiden te gaan doen, omdat zij ’een cultuurverandering’ bij hun dispuut willen.

Het gaybrapad op de Nieuwe Beestenmarkt werd in 2015 aangebracht in verband met Coming Out Day, 11 oktober. Op die dag dag hangt op vele plaatsen in het land de regenboogvlag uit.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.