Camping in Lisse lijkt een haalbare kaart

Paul de Vlieger
Lisse

Het wordt steeds waarschijnlijker dat Lisse binnen afzienbare tijd een camping heeft. Een haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat zo’n voorziening bestaansrecht heeft en een succes kan worden. De gemeente en de initiatiefnemer gaan daarom door met de plannen voor de vestiging van een officiële kampeerplaats aan de Loosterweg-Zuid 23.

De camping is een initiatief van de Noordwijkse ondernemers Ferry en Piet van den Burg, eigenaars van camping De Duinpan in de badplaats. Zij hebben voor hun plan een stuk grond op het oog in de uiterste zuidwesthoek van Lisse. Het perceel, dat nu als weiland in gebruik is, grenst zowel aan de gemeentegrens met Teylingen als aan die van Noordwijkerhout. Aan de Lissese kant schurkt het stuk grond aan tegen natuurgebied Wassergeest en aan de westkant tegen het spoor en de Leidsevaart. In een grijs verleden was de grond in gebruik als vuilstortplaats van Lisse.

Het weiland is eigendom van de gemeente en is ruim 3,5 hectare groot. De initiatiefnemers denken er 150 tot 200 ruime en luxe plaatsen voor kampeerders te kunnen maken. Het moet een ’natuurcamping’ worden met plekken voor tenten, caravans en campers. Stacaravans en huisjes komen er niet, maar wel een aantal trekkershutten plus een beheerderswoning.

De initiatiefnemers willen op het terrein ook bomen aanplanten en, om het geluid van het spoor te dempen, begroeide geluidswallen aanleggen. Ook moet er een klein haventje voor fluisterbootjes komen dat uitkomt op de Leidsevaart.

Een mogelijke hindernis is nog wel de bereikbaarheid. Om op het terrein te komen, moet over land worden gegaan dat nu voor een deel in handen is van Zuid-Hollands Landschap. Ook de kwekers in de omgeving moeten bereid zijn mee te werken. De omwonenden zijn verdeeld. Een aantal is positief, maar er zijn er ook die aangeven de komst van de camping niet te zien zitten.

Als alles doorgaat en de camping een feit is, worden campers langs de Leidsevaart in Lisse niet meer toegestaan. Omdat er geen alternatief in de gemeente is, gedoogt Lisse nu elk voorjaar de kampeerwagens die in Keukenhoftijd in groten getale langs de vaart worden neergezet.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.