Nederlands basketbalteam trekt weer volle zalen

Uitblinker Yannick Franke hielp Nederland in een spannende slotfase langs Kroatië.© Foto Orange Pictures/Luka de Kruijff

Hielke Biemond
Almere

In een ambiance die paste bij de toekomst die het Nederlands basketbalteam voor ogen heeft, ontworstelde het zich gisteravond verder aan het donkere verleden. Oranje begon het WK-kwalificatietoernooi met een historische zege op Europees topland Kroatië (68-61).

Daardoor lonkt nu al nadrukkelijk het bereiken van de volgende ronde. Daartoe moet Nederland één land onder zich houden. Dat maakt de uitwedstrijd morgen tegen Roemenië, op papier de zwakste ploeg van de vier, van cruciaal belang.

De eerste WK-deelname sinds 33 jaar zou voor recordinternational en recordbondscoach Toon van Helfteren de kroon op het werk zijn, na een carrière van bijna een halve eeuw in het Nederlandse basketbal. Hij maakte als speler de hoogtijdagen mee, en als bondscoach het absolute dieptepunt van drie jaar geleden. In tegenstelling tot de meeste spelers bleef hij het nationale team onvoorwaardelijk trouw. Dat leidde tot de voor onmogelijk gehouden kwalificatie voor het EK 2015.

De organisatie van oud-internationals die zich over het door de basketbalbond verstoten mannenteam heeft ontfermd, slaagde er moeizaam in dat succes te verzilveren. Hét moment om Oranje weer toekomst te geven leek misschien wel definitief voorbij, maar de basketballiefhebber blijkt beter van geheugen te zijn dan gedacht.

De belangstelling was vrijdag verrassend groot in het topsportcentrum van Almere, een stad zonder binding met deze sport. Alle drieduizend plaatsen waren vol, een ongekend toeschouwersaantal voor Nederlandse begrippen. Dat alleen al was pure winst voor een gestaag opkrabbelend basketballand.

Voor Oranje is het een gunstige ontwikkeling dat de kwalificatiewedstrijden voor het eerst tijdens het reguliere seizoen zijn. Kroatië kon daardoor niet beschikken over de vijf NBA-spelers. Toch zou ook de ‘B-keus’ van dat land sterker moeten zijn dan het beste wat Nederland te bieden heeft: een mooie combinatie van talent en routine.

Bij die underdog-rol gedijt voor het nationale vrijwilligersteam – sponsorgeld voor een dagvergoeding is er niet - al jarenlang onder leiding Van Helfteren. Zijn spelers hadden gisteren al snel door dat een stunt mogelijk was tegen een matig Kroatië.

Nederland leek te schrikken van een vroege 8-0 voorsprong, want het liet zich pas bij 8-9 weer gelden. Een in alle ijver vaak haperend Oranje moest het bij gebrek aan slagkracht onder de basket van afstandsschoten hebben. Zeldzaam flitsend in een wedstrijd vol werkbasketbal was de aanval die leidde tot de 33-22 van Yannick Franke, de absolute uitblinker aan Nederlandse kant.

Hij manifesteerde zich ook na rust, toen zijn team van dichterbij ging scoren en zo weer even afstand nam (41-34). Naarmate de spanning steeg, werden scores nog schaarser dan ze al waren. Zeljko Sakic leek met vier vrije worpen de beslissing te brengen (50-54), maar weer stond Franke op. Hij herstelde de voorsprong die Oranje al bijna de hele avond had en bleef de scorende speler die zijn team zo hard nodig had. Dunkend besloot de verpersoonlijking van het nieuwe Nederlandse perspectief de wedstrijd waarin Kroatië voor het eerst in de historie werd verslagen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.