Vrienden Oostvlietpolder heffen zich op

Oostvlietpolder.

Oostvlietpolder.© Archieffoto Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

De Vrienden van de Oostvlietpolder heffen zichzelf op. ’Na zo’n twintig jaar zijn de oorspronkelijke doelen grotendeels bereikt’, zo schrijft het bestuur.

De belangenclub ijverde sinds 1998 voor het groen houden van de polder aan de zuidwestelijke rand van Leiden. Gemeente, provincie en het regionale bedrijfsleven wilden er een bedrijventerrein van maken, pal langs rijksweg A4.

Dat is uiteindelijk niet gebeurd. De Vrienden begon met een handtekeningenactie tegen het storten van giftig bagger in de polder. Daarna brandde een langdurige juridische strijd los tegen de plannen voor een bedrijventerrein. Die leek de vereniging te verliezen, maar in 2010 draaide de plaatselijke politiek 180 graden en werd besloten dat de polder groen moest blijven.

Helemaal tevreden zijn de Oostvlietpoldervrienden niet. Ze moesten een snelweg dulden door een deel van de polder, de Rijnlandroute. ’Ondanks de inzet van 25 organisaties is het helaas niet gelukt om deze weg tegen te houden’.

De Vrienden van de Oostvlietpolder hebben in de afgelopen twee decennia veel kennis opgebouwd over de polder. Om die niet verloren te laten gaan, blijft de website nog zes jaar in de lucht en hebben de (oud-)bestuursleden zichzelf tot polderadviseurs gebombardeerd. ’De toekomst van de polder is in goede handen bij de gemeente Leiden, de stichting Zuid-Holland Landschap en andere betrokkenen.’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.