Herdenking Leidse Pieterskerk met Ernst Jansz

1 / 17
Leander Mascini
Leiden

Doe Maar-oprichter Ernst Jansz wiens vader tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Indisch verzet zat, sprak woensdagavond tijdens de dodenherdenking in de Leidse Pieterskerk en was in zijn toespraak behoorlijk kritisch over de hedendaagse maatschappij.

,,Medemenselijkheid lijkt ineens te zijn verdwenen uit onze hoogbeschaafde samenleving: volgens een pas gesloten verdrag tussen de Europese Unie en Turkije moeten vluchtelingenkampen in Griekenland omgebouwd worden tot interneringskampen. Vluchtelingen mogen de kampen niet meer uit. Er is niet genoeg voedsel voor iedereen. In april hebben drie meisjes van 14 jaar drie dagen niet gegeten. April 2016 is het, als tienduizenden, of zijn het honderdduizenden, onschuldige medemensen op deze manier worden opgeborgen in nieuwe concentratiekampen.”

Verzet

Het thema van de dodenherdenking is dit jaar het Indisch en Indonesisch verzet. ,,De Indonesiërs die hier in Nederland in het verzet gezeten hebben, en hun hart en deuren openden, waren vrijwel allemaal moslims. Moslims die hun leven waagden om Joodse landgenoten te redden.”

,,Wij herdenken, omdat niet gebeuren mag wat eens gebeurd is, omdat niet gebeuren mag wat er nu lijkt te gebeuren. Laten wij rijk zijn aan geest en goedheid, laten wij op dit moment, in deze wereld, waarin de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog opnieuw hun klauwen naar ons lijken uit te strekken, ons hart en onze deuren openen voor hen die in nood zijn.”

De volledige toespraak is hier te lezen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.