Tafeltennister Kim Vermaas heeft geleerd om meer te doseren

Kim Vermaas was de grote vrouw bij Scylla: ,,Mijn niveau is nog niet wat het moet zijn.’’

Kim Vermaas was de grote vrouw bij Scylla: ,,Mijn niveau is nog niet wat het moet zijn.’’© Foto Taco van der Eb

Hielke Biemond
Leiden

Haar pols zal altijd een kwetsbaar punt blijven. Tafeltennisster Kim Vermaas (21) moet ’opletten’, zoals ze het zelf noemt. Niet meer eindeloos trainen, zoals vroeger, maar meer doseren. Op die manier nadert de kopvrouw van Scylla weer het niveau van voordat alle ellende begon, drie jaar geleden.

Door een stressfractuur in haar pols leek de Voorschotense nooit verder te komen dan de status van toptalent. Frustrerend was het, ontmoedigend ook. Toen er eindelijk duidelijkheid was, en er operatief een stukje bot werd verwijderd, duurde de revalidatie gevoelsmatig eindeloos. Sinds een halfjaar mag Vermaas weer tafeltennissen.

Zondag bezorgde ze subtopper Scylla een knap 3-3 gelijkspel tegen meervoudig kampioen Dozy Den Helder, de koploper in de eredivisie. De jonge kopvrouw van het Leidse team, die ook regelmatig bij de mannen meespeelt om zichzelf uit te dagen, bleef ongeslagen. Ze versloeg niet alleen Melanie Bierdrager, maar ook de 41-jarige Ana Gorgorita. Glansrijk, met 3-1.

Het was Vermaas pas één keer eerder gelukt de routinier te verslaan. ,,Ik heb slim gespeeld’’, verklaarde ze. ,,Tactisch was ik sterk. Vroeger probeerde ik mee te gaan in het hoge tempo waarin zij speelt. Dan verloor ik, want dat kan zij beter. Nu probeerde ik juist een beetje het tempo eruit te halen. Dat werkte.’’

Terwijl er alle reden was tot euforie, bleef de speelster onderkoeld als altijd. ,,Mijn niveau is nog niet wat het moet zijn’’, klonk het. ,,Maar ik merk wel dat het elke dag iets beter gaat. Er is genoeg ruimte voor verbetering. Hopelijk sta ik er aan het einde van het seizoen.’’

Veelzeggend is dat ze kort na haar rentree alweer internationale wedstrijden speelde. Ook een Vermaas op halve kracht is goed genoeg om haar land te vertegenwoordigen. Het Europees kampioenschap kwam nog te vroeg, maar inmiddels voelt ze zich weer sterk genoeg.

Deze week speelt ze haar laatste eindtoernooi als jeugdinternational: het EK onder 21 jaar in Rusland. Een onverwachte toegift, want het is voor het eerst dat zo’n toernooi wordt georganiseerd. Doordat haar verjaardag - eerder deze maand - gunstig valt, mag ze als 21-jarige nog net meedoen.

Van haar ouders heeft ze reislust meegekregen, een passie die naadloos aansluit bij haar sport. Dankzij tafeltennis heeft ze al veel uithoeken van de wereld gezien. Vandaag vertrekt ze naar Kazan, haar eerste bezoek aan deze stad. ,,Het is ontzettend leuk dat ik dit toernooi nog net kan meemaken. Spelen tegen leeftijdsgenoten is mooi.’’

Zondag komt ze weer thuis, zonder een wedstrijd van Scylla te hebben gemist. Haar team heeft komend weekeinde vrij. Vermaas dankt de maker van de wedstrijdkalender voor dit toeval. Want ze heeft door haar blessure niet alleen leren doseren, maar zeker ook leren genieten.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.