Vier nominaties voor nieuwe stadsdichter Leiden

De jury: Willeke van der Meer, Theo de With en Robert Strijk.
© Foto Marianne Oosterop
Leiden

Leiden krijgt in januari een nieuwe stadsdichter. De termijn van Wouter Ydema zit er dan op. Hij heeft drie jaar lang poëzie over Leiden geschreven en evenementen opgeluisterd met zijn gedichten. De zoektocht naar zijn opvolger is begonnen. Er zijn vier genomineerden geselecteerd en die worden hier voorgesteld.

Ditmar Bakker, Marianne van Velzen, Gerard Schelvis en Egon Snelders zijn de vier overgebleven kandidaten voor het stadsdichterschap. Zij mogen zich over anderhalve week met hun poëzie aan het Leidse publiek presenteren.

Na een oproep van de stichting Leids Literair Landschap meldden zich tien dichters die de uitdaging aandurfden. Zij leverden drie gedichten aan, waarvan er één over Leiden moest gaan. De driekoppige jury kreeg deze inzendingen anoniem onder ogen en selecteerde dus louter op kwaliteit. Pas na het keuzemoment werd duidelijk wie er achter de gedichten schuilgaan.

De jury werd gevormd door Willeke van der Meer, eigenaar van boekhandel Kooyker, de Leidse cultuurwethouder Robert Strijk en Theo de With, redacteur kunst en cultuur van het Leidsch Dagblad. Inhoudelijk werden zij vooraf bijgestaan door huidig stadsdichter Wouter Ydema.

De drie juryleden waren aangenaam verrast door de grote diversiteit aan inzendingen: van klassieke sonnetten tot light verse. Dit brede palet willen zij ook tot uitdrukking laten komen in de vier gekozen nominaties. Er valt echt wat te kiezen.

Ditmar Bakker maakte indruk op de jury met zijn vormvaste poëzie. De gedichten van Egon Snelders vielen in de smaak vanwege hun toegankelijke en beeldende taal. Gerard Schelvis werd geselecteerd omdat zijn poëzie verhalend en humoristisch is. Bij Marianne van Velzen is de jury erg benieuwd hoe de gedichten worden voorgedragen.

Dit viertal gaat door naar de volgende ronde. Op woensdag 22 november zijn ze om 20.00 uur te zien op een gratis toegankelijke poëzie-avond in Old School aan Pieterskerkhof 4a in Leiden. Ze dragen voor uit eigen werk en zullen in elk geval de ingezonden gedichten laten horen.

De finale-avond is op woensdag 31 januari in de bibliotheek aan de Nieuwstraat in Leiden. Die avond valt de beslissing wie de opvolger van Wouter Ydema wordt en zich de komende drie jaar stadsdichter mag noemen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.