Weer een rechterlijk pardon voor Leidse coffeeshop

Weer een rechterlijk pardon voor Leidse coffeeshop
Leiden

De politierechter heeft donderdag de eigenaar van Coffeeshop Le Palais zonder straf naar huis gestuurd.

Een rechterlijk pardon, want de Leidenaar is volgens de rechtbank wél schuldig aan het op voorraad hebben - buiten de coffeeshop - van een flinke handelsvoorraad. Het gaat om een hele oude kwestie uit januari 2015.

De politie deed toen op één dag invallen op een aantal plekken in Leiden, waar wietkwekerijen werden vermoed. Bij toeval stuitten ze toen aan het Delftse Jaagpad op de ’stash-plek’ van Le Palais. Behalve een auto en zesduizend euro aan contanten nam de politie - volgens eigen zeggen - 23 kilo hasj en wiet in beslag. Volgens de advocaat van de Leidenaar was het aanmerkelijk minder - hooguit twee keer zes kilo - maar hadden politie en justitie ten onrechte verpakkingsmaterialen meegerekend.

Duidelijk

Het is niet meer te achterhalen - de voorraad is al lang vernietigd - maar eigenlijk doet het er volgens de raadsman van de Leidenaar ook niet meer toe. ,,Ik zou liever zien dat het openbaar ministerie op korte termijn komt met duidelijke informatie: hoeveel voorraad mag je buiten de coffeeshop hebben liggen’’, aldus advocaat Jan-Hein van Dijk.

Volgens de gedoogregels mogen coffeeshophouders een halve kilo handel in hun zaak hebben. Maar daar zijn ze snel doorheen en dan moet er via de achterdeur nieuwe voorraad worden aangevoerd. De meeste coffeeshops hebben daarom stash-plekken waar ze wiet bewaren. De afgelopen jaren zijn er al veel rechtszaken geweest - zowel landelijk als in deze regio - en allemaal eindigden ze hetzelfde: met een artikel 9a-uitspraak, ofwel schuldig bevonden zonder strafoplegging.

Jack Stikvoort van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten is blij met de uitspraak maar wil graag af van de achterdeurdiscussie. ,,Onze burgemeester heeft toch ook besloten om coffeeshophouders niet bestuursrechtelijk aan te pakken als er een stash-plek wordt ontdekt. Er is verder geen uitspraak van een strafrechter te vinden, die een straf oplegt in zo’n situatie. Waarom is het openbaar ministerie dan zo hardleers?’’

Meer nieuws uit Leiden