Superrr Oegstgeest, waar de een de ander helpt

Winkel-assistent Petra de Ruiter in Superrr helpt meewerkers met hun taken. Foto Hielco Kuipers

De sociale supermarkt Superrr is onlangs geopend in Poelgeest. Foto Hielco Kuipers

1 / 2
Janneke Dijke
Oegstgeest

Superrr, met drie r-ren dus. Die staan voor re-integratie, relatie met het dorp en retail. In de buurtsuper, de retail, aan het Clusiushof zijn werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen, vaak met een verstandelijke of lichamelijke beperking maar ook bijvoorbeeld met een taalachterstand, doen werkervaring op in een normale, beschermde werkomgeving. Ze worden ’de meewerkers’ genoemd.

Door deze dagbesteding en contact met mensen uit het dorp is er ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling: de re-integratie. Inwoners van Oegstgeest kunnen er op een laagdrempelige manier terecht voor de dagelijkse boodschappen, en dat is de laatste r: de relatie met het dorp.

Petra de Ruiter is winkel-assistent en ook verantwoordelijk voor de begeleiding van het personeel. Ze heeft overigens geen extra opleiding gevolgd voor het begeleiden van de ’meewerkers’, maar is hierover goed ingelicht tijdens haar sollicitatie. „De een heeft natuurlijk wat meer aandacht nodig dan de ander, maar voor elke meewerker is er een geschikte taak te vinden. Je ziet dat het fijn is voor deze mensen om gewoon bezig te zijn. De werkdruk is hier niet zo hoog.”

In deze vestiging werken zo’n 13 mensen, verdeeld over verschillende dagdelen in de week. Ze zijn er via zorginstelling Gemiva terechtgekomen of door de gemeente hierheen verwezen. „De klanten reageren er positief op en het personeel vindt dit werk leuk. Je maakt met iedereen een praatje, het is hier persoonlijk en veel gezelliger dan in een grote supermarkt.” Grote supermarktketens hadden geen interesse om zich in Poelgeest te vestigen. Ze vonden de supermarktlocatie te klein. Superrr speelt juist op deze kleinschaligheid in en wil het graag persoonlijk houden.

Gewoonte

Sinds de opening in mei loopt het redelijk, maar van bedrijfsleider Michael van Koert mogen er altijd nog wel wat meer klanten bij. „Nog veel omwonenden zijn gewend om naar een andere grote supermarkt in de buurt te gaan. Het is lastig om een gewoonte te veranderen bij mensen. Bij ons zijn ook alle boodschappen verkrijgbaar. We passen het assortiment zelfs aan aan de wensen van onze klanten. Ze mogen altijd met suggesties komen.”

Dat is niet de enige factor die van belang is, weet Van Koert. „Klanten moeten het ons ook gunnen. Ze moeten de gedachte achter deze buurtsuper kennen en waarderen. We zijn bezig voor de maatschappij, het is heel mooi werk met bijzonder personeel.”

Zo werkt er een man uit Iran die door gebrek aan contact met Nederlanders de taal niet goed spreekt. Via de gemeente Oegstgeest kwam hij bij Superrr terecht. Van Koert heeft hem bewust drie dagdelen per week achter de kassa gezet, zodat hij veel moet praten en werkervaring opdoet. Een andere werknemer heeft een lichte hersenbeschadiging overgehouden na een hartstilstand. Hij werkt bij Superrr zodat hij niet thuis hoeft te zitten.

Daarnaast kunnen er mensen komen werken, na verwijzing van de gemeente, die aan de slag willen na een burn-out, die tussen twee banen in zitten, uit hun uitkering groeien of een leerwerkplek zoeken. Ook via zorginstellingen van Gemiva komen mensen terecht bij de buurtsuper, ze mogen een dagdeel vakken vullen, schoonmaken of de houdbaarheidsdata controleren. Andere taken zijn spiegelen van de vakken, kassawerkzaamheden en de bezorgdienst.

Van Koert: „De mensen hier hebben weer een dagritme en zijn onder de andere mensen. Dat is heel belangrijk. Je ziet ze opleven en met plezier naar hun werk komen. Door dit werk voelen ze zich nodig en het geeft afleiding. Iets simpels zoals vakken vullen maakt deze mensen weer helemaal blij. Dat is zo mooi om te zien.”

Van Koert is ook betrokken bij de vestiging van Superrr in Alphen aan den Rijn. Daar regelt Superrr nog andere klussen zoals het groen bijhouden en het bezorgen van boodschappen. „Dat willen we hier in Oegstgeest ook. We kunnen samenwerken met de omliggende instellingen, zoals de sportschool of de basisschool.” Die plannen worden momenteel uitgewerkt.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.