Meisjes moeten ook lekker kunnen ravotten

© Foto Paul de Ridder

Marloe van der Schrier
Noordwijk

Eigenlijk zou vanmiddag Noor Aukes (20) buiten met echte zoekhonden een speurtocht doen. Door een beetje regen liet de Stoere Meidenclub zich niet tegenhouden vond ze, maar toen het begon te onweren zaterdagochtend, besloot ze de kinderen af te bellen. Ze heeft toch de verantwoordelijkheid voor die meiden. Nu vertelt ze binnen, droog en warm, over haar Stoere Meidenclub. ,,Ik vond het vroeger altijd leuk om jongensdingen te doen, maar daar werd weinig voor georganiseerd. Dan ging ik in mijn eentje een fikkie stoken of skateboarden.”

Bijna wekelijks organiseert Aukes nu dit soort activiteiten voor de kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. ,,Ik wil niet dat meiden dingen niet kunnen doen, omdat ze een meisje zijn.” De thuisbasis van de Stoere Meidenclub is Noordwijk, maar er komen kinderen uit de hele regio, van Nieuw-Vennep tot Alphen aan den Rijn. ,,Iedereen die het leuk vindt om stoere dingen te doen, is welkom.” De afgelopen weken gingen ze longboarden, deden ze een cursus zelfverdediging en stonden ze op een surfplank. Aukes: ,,Ze willen zich niet laten kennen en gaan door totdat het ze lukt en ze op die plank blijven staan.”

Tutje

Zo’n Stoere Meidenclub was hard nodig, vond Aukes, die in Noordwijk woont en politicologie stuurt in Leiden. Niet alleen omdat het nog niet bestond, maar ook omdat ze vindt dat kinderen gewoon kind moeten kunnen zijn en dingen moeten kunnen doen die ze leuk vinden. Ze vertelt dat er twee groepen kinderen op af komen: het ene deel wordt meegenomen door de ouders omdat ze vinden dat hun dochter wat minder een tutje mag zijn, het andere deel wil gewoon lekker zichzelf zijn. ,,Soms komen ze binnen als rustig meisje, daarna straalt de lichaamstaal stoerheid uit. Helemaal op hun gemak.”

,,Kinderen moeten ravotten en spelen”, vervolgt ze. ,,Jongens, maar meisjes net zo. Het is voor meiden bijvoorbeeld echt moeilijk om een broek te vinden die niet na een keer vallen een gat in de knie heeft.” Gelukkig is daarin verandering op komst. ,,Ik merk dat er iets aan het veranderen is, de culturele onderstroom verandert. Meisjes willen stoere dingen doen, gaan voetballen en er is meer stoere kleding te koop voor meiden, zoals leuke gympen. Die waren er vroeger nauwelijks.”

Aukes hoopt dat de Stoere Meidenclub echt een naam zal worden en dat ze het concept wellicht ook in andere plaatsen navolging kan geven. Op korte termijn is ze vooral op zoek naar mensen die willen helpen – want in je eentje tien tot vijftien meiden in de gaten houden, is best een klus – en naar sponsoren. ,,Ik wil het zo toegankelijk mogelijk houden. Geld verdienen is niet mijn doel en ik probeer deals te maken om de activiteiten betaalbaar te houden.”

De komende tijd staat er in ieder geval nog een middag drummen op het programma, gaan ze ijshockeyen met de Leiden Lions, rugbyen en een spannende film kijken met popcorn. En het speuren met zoekhonden? Dat komt er écht nog aan, belooft ze. Regen of geen regen.

www.stoeremeidenclub.com

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.