GGD bezorgd over schurft bij studenten

Wilfred Simons
Leiden

Schurft, een uitgestorven gewaande huidinfectie, is in Leidse studentenhuizen een groeiend probleem. In 2012 werd schurft voor het eerst in een Leids studentenhuis gesignaleerd, in 2016 ging het al om tien huizen. Vorig jaar kwam de GGD Holland Midden in negentien studentenhuizen in actie om de schurftmijt uit te roeien.

De GGD gaat nu ’actieve voorlichting’ geven aan alle studenten in Leiden, huisartsen voorlichten en onderzoek doen om de gangen van de ziekte beter in kaart brengen.

Doordat schurft in Nederland bijna niet meer voorkomt, herkennen artsen en patiënten de ziekte niet altijd. De aandoening wordt overgebracht door de schurftmijt, die eitjes legt in de huid. Het resultaat hiervan zijn blaasjes, schilfertjes en bultjes en een ondraaglijke jeuk, die vooral ’s nachts opspeelt.

Lees ook: GGD onderneemt actie tegen schurft

Mijten worden overgedragen door ’intensief huidcontact’; ze overleven in beddengoed. Om van de mijt af te komen, moet het hele studentenhuis meewerken: al het beddengoed moet op 60 graden Celsius worden gewassen en de besmette studenten moeten zich van de kaaklijn tot de tenen insmeren met een mijtdodende zalf, die acht tot twaalf uur moet blijven zitten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.