Verzoek bouwstop supermarkt in Koudekerk aan den Rijn

De AH in Koudekerk vreest sluiting als er een grotere Hoogvliet in Hazerswoude-Rijndijk komt.© archieffoto

Visualisatie Romeins fort Nigrum Pullum.© foto Time Travel/Julia Chorus

1 / 2
Jan van Ommen
Den Haag

Koudekerk aan den Rijn kan volgens AH-uitbater Arjan Konincks wel eens zonder supermarkt komen te zitten. Als concurrent Hoogvliet in Hazerswoude-Rijndijk een veel grotere supermarkt in gebruik mag nemen, is dat volgens hem een mogelijkheid.

Dat betoogde Konincks dinsdag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State in den Haag. Hoogvliet wil, als de Raad van State met een bouwstop geen roet in het eten gooit, op 12 juli een nieuwe winkel aan de Willem Kloosstraat openen.

Hoogvliet en de gemeente Alphen aan den Rijn vinden het niet erg fraai van concurrenten Albert Heijn(Koudekerk en Hazerswoude-Dorp) dat ze vlak voor de voltooiing van het nieuwe supermarktgebouw, achter winkelcentrum Da Costasingel, bij de Raad van State om een bouwstop vragen.

,,Had dat dan acht maanden geleden gedaan, toen de gemeente een bouwvergunning aan Hoogvliet verleende’’, zei de raadsman van Hoogvliet.

Bouwkosten

Het bedrijf heeft nu al heel veel bouwkosten gemaakt en een bouwstop nu zou een hele dure vertraging opleveren.

De twee AH’s zien de nieuwe, grotere supermarkt van Hoogvliet absoluut niet zitten. Hoogvliet zat voorheen op twee kleine locaties aan de Rijn en zag daar geen toekomst meer.

De nieuwe supermarkt wordt 1100 m2 groot, bijna 600 m2 groter dan de twee oude locaties. Vooral Konincks van de AH in Koudekerk vreest grote nadelige gevolgen. ,,Als Hoogvliet mag uitbreiden en woningplan Rijnpark gaat niet door, dan kan ik de tent wel sluiten.’’

Konincks vindt dat de concentratie van de supermarkten op één plek in Hazerswoude-Rijndijk in strijd is met het gemeentelijke detailhandelsbeleid. Volgens Alphens eigen Detailhandelsvisie zou er geen uitbreidingsruimte meer zijn voor supermarkten in Hazerswoude-Rijndijk.

De gemeentewoordvoerders en Hoogvliet-uitbater Cor-Jan Schreuder zien het heel anders. Zij benadrukten tijdens de rechtszaak dat de winkelcentra juist versterkt worden door de verplaatsing van Hoogvliet. Op de oude locatie komen woningen.

Over enkele weken volgt de uitspraak.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.