Alphense Boys doet aan Oranje denken

Hielke Biemond
Alphen aan den Rijn

Alphense Boys barst van de ambitie. Naar de hoofdklasse, dat wil iedereen aan de Sportlaan: bestuur, staf, trainers en spelers. Ook dit seizoen is alle aandacht daar op gericht. Aad van den Berg, de ambitieuze trainer van de roodwitten, verwoordt het zo: ,,Deze mooie club wil niet alleen, maar moet gewoon hogerop.’’

Om te promoveren moeten ook slechte wedstrijden worden gewonnen. En ongelooflijk slecht, zeg maar beroerd, was het zondag. Toch lukte het Van den Bergs manschappen om de nog puntloze nieuwkomer Zeeburgia met 3-0 te verslaan.

De tweede overwinning van dit seizoen kreeg Alphense Boys feitelijk in de schoot geworpen door scheidsrechter Mohamed. Hij presenteerde de gasten uit Amsterdam na een half uur gelijkwaardige strijd binnen één minuut twee rode kaarten.

Eerst moest keeper Jürgen Belfor voortijdig naar de kant, nadat hij Patrick Krop net buiten het strafschopgebied had aangetikt. Vooruit, voordeel van de twijfel voor de scheidsrechter. Maar een minuut later kreeg Don Day rood nadat hij zich bij Mohamed - in beschaafde taal, dat was duidelijk hoorbaar - had beklaagd over een stevige duw tijdens een duel om de bal. Mohamed was er echter niet van gediend en stuurde Day weg. Een op zijn zachtst gezegd discutabele beslissing, waarna van een wedstrijd geen sprake meer kon zijn.

Zeeburgia wist hoe laat het was, groef zich in rond de eigen zestienmeter, loerde op de counter en hield tot de rust moeiteloos stand.

Na de pauze was het duel niet meer om aan te zien, waarbij het wachten was op de eerste scheur in de defensie van Zeeburgia. Die openbaarde zich na drie minuten. Sjors Lankhaar was attent bij de tweede paal na een voorzet van links en tikte de 1-0 binnen. Zonder vernuft probeerde Alphense Boys daarna het verdedigingsblok kapot te spelen. De bijkomende onnauwkeurigheid werkte veelvuldig balverlies in de hand. Aan de andere kant kreeg Zeeburgia zowaar een uitgelezen kans op de gelijkmaker. Youssef el Abdelhadi zag zijn inzet via de vingernagels van Alphen-doelman Menno de Jong naast gaan. Het was het enige offensieve wapenfeit van de gasten na de twee rode kaarten, waarna de thuisploeg zich naar het eindsignaal stuntelde. Invaller Joey Mantjes en spits Patrick Krop gaven de stand nog een draaglijker aanzien.

,,Saai schuiffie schuiffie, dat was het’’, analyseerde een oudere man op de tribune na afloop. ,,Het lijkt wel Nederland.’’ De aanvulling van zijn kameraad kwam vlot. ,,Maar dan nog slechter.’’

Van den Berg hinkte op twee gedachten. ,,Ik ben tevreden met de drie punten, maar we hebben dramatisch slecht gespeeld. Het leek of er een knop omging bij iedereen na de tweede rode kaart. Als een kip zonder kop rende iedereen rond.’’

,

Alphense Boys: De Jong, Van Schaijik, Lankhaar, Bauman, Fecunda (77. Mantjes), Stiphout, Ouwendijk (46. Cameron), El Yacoubi, Krop, Nouwens, Sarica (70. Van der Plank).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.