TOV peilt leden over fonds

foto anp

Erna Straatsma
Teylingen

Met een snelle mailactie hoopt het bestuur voor de raadscommissie van 4 december voldoende steun binnen te halen voor het fonds.

Tot en met vandaag kunnen leden ’ja’ of ’nee’ zeggen tegen de oprichting van een fonds voor gemeenschappelijke doelen. Om dat fonds te vullen gaat de onroerend-zaakbelasting (ozb) voor de categorie ’niet-woningen’ met 24 procent omhoog. Burgemeester en wethouders steunen dit voorstel van de TOV. Donderdag staat het plan op de agenda van de raadscommissie bestuur/financiën.

,,We hebben zaterdag besloten tot het sturen van een mailtje naar alle leden’’, zegt TOV-voorzitter René Vos. Dat was op de dag dat in deze krant een artikel stond waarin werd gemeld dat de TOV geen stemming onder haar leden had gehouden over de oprichting van een ondernemersfonds. ,,Dat was de aanleiding voor het sturen van een mailtje naar alle leden’’, zegt Vos.

Het TOV-bestuur gaat er vanuit dat de meerderheid van de ruim 300 leden voor een ondernemersfonds is. Die mening is gebaseerd op gesprekken met een deel van de leden en op de sfeer tijdens een informatiebijeenkomst die op 15 september is gehouden in Motel Sassenheim. Daar waren zo’n tachtig leden aanwezig.

,,We willen een gevoel krijgen wat onze achterban wil’’, zegt Vos over de spoedactie. ,,Velen hebben al positief gereageerd tijdens de bijeenkomst op 15 september, maar we willen ook zeker weten dat degenen die er niet waren, achter ons plan staan. Zij hoeven maar één druk op een knop te geven. Een enkel woord is voldoende als reactie.’’

Diverse TOV-leden uitten vorige week hun onvrede over het uitblijven van een ledenvergadering waar het ondernemersfonds in stemming is gebracht. Zij vinden dat onterecht, omdat het fonds gekoppeld is aan een flinke ozb-verhoging en er onduidelijkheid is over de behoefte aan een pot voor gemeenschappelijke uitgaven. Ook onder de overige ondernemers is veel discussie over het nut van een ondernemersfonds.

Het college van B en W stelt voor om agrariërs, recreatiebedrijven en zorginstellingen niet mee te laten doen aan het bedrijvenfonds. Sportclubs doen waarschijnlijk wel mee. Tuinders en recreatiebedrijven protesteerden eerder dit jaar hevig tegen de mogelijke komst van een fonds. De gemeente wil zelf ook een vrijstelling.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.