ZZ definitief tweede na zege in Weert

Joris Zandbergen
Weert

Zonder zich overmatig in te (hoeven) spannen, heeft Zorg en Zekerheid Leiden zijn laatste competitiewedstrijd winnend afgesloten. ZZ eindigde daarmee op de tweede plaats op de ranglijst.

De Leidenaars wisten dat zij twee dagen na de thuiszege op Donar Groningen slechts hoefden te winnen van rodelantaarndrager Weert om op z’n minst tweede te worden. De formatie van coach Eddy Casteels mocht verder nog hopen op een stunt van Aris, dat voor een play-offplek vocht, tegen koploper Zwolle. Bij een nederlaag van de Zwollenaren zou Leiden zelfs als nummer één de play-offs ingaan, en het team uit Leeuwarden hield driekwart wedstrijd in Zwolle zowel zijn eigen hoop levend als die van ZZ; Zwolle trok echter in het laatste kwart de partij naar zich toe.

Bij Weert, dat naast de al langer geblesseerde Joost Padberg ook nog Akeel Eduardo en Thomas Dreesen moest missen, deed Leiden net genoeg om een ruime zege te behalen. Zichtbaar was wel dat het heilige vuur niet brandde bij ZZ. Dat vormde geen probleem tegen het verzwakte Weert, maar met het oog op de naderende play-offs had Casteels zijn team liever scherper gezien. De Belgische coach wisselde dan ook strak door, zowel om spelers te laten inzien dat het beter had gekund als om iedereen op de play-offs voor te bereiden. ,,We moesten voorkomen dat we een avond beleefden die Groningen hier heeft beleefd’’, doelde Casteels op de ’narrow escape’ van Donar laatst in Limburg.

,,Wij horen altijd geconcentreerd en gemotiveerd te zijn’’, sprak Casteels, die het zichtbaar niet kon waarderen dat frivoliteit soms ten koste van kwaliteit ging. Nu had ZZ genoeg kwaliteit over om zorgeloos van Weert te winnen. Daarvoor was de schotkracht van Rogier Jansen, Worthy de Jong en Cash Wright, gekoppeld aan de scores van Thomas Koenis en Jeroen van der List onder de basket, de thuisclub veel te machtig.

Afscheid

Het publiek van Weert was het een zorg. Dat was vooral gekomen om afscheid te nemen van (voormalig ZZ-speler) Jeremy Ormskerk en Kenneth van Kempen, die beiden de eredivisie verlaten. Het was mooi om te zien dat naast iedereen van Weert, ook de selectie van ZZ een eerbetoon bracht. Bij de applauswissels van beide atleten gaf ook de hele bank van Leiden een staande ovatie, de routiniers kregen welgemeende ’hugs’ van de spelers die zij al die jaren hebben bestreden, en Casteels spoedde zich nog tijdens de wedstrijd naar de bank van Weert om beiden de hand te schudden. ,,Je moet respect tonen’’, zei de coach. ,,Ik ben al heel lang fan van het Nederlandse basketbal, en iedereen moet trots zijn op degenen die daarin actief zijn. Bovendien vind ik Van Kempen een voorbeeld. Hij speelde hier in de goede jaren en ook toen het moeilijk ging.’’

Rogier Jansen stond na de wedstrijd even stil bij het seizoen dat ZZ had gehad. ,,We waren stabiel tegen de mindere ploegen, tegen de topteams kwamen we soms wat tekort. Ik weet niet wat beter is, derde worden en ritme behouden of tweede met thuisvoordeel in de halve finale. Het is wat het is. Liefst was ik natuurlijk eerste geworden, al ontmoet je dan waarschijnlijk Den Bosch in de halve finale en dat zit boordevol ervaring. Het gaat heel spannend worden in de play-offs. Wie er op het goede moment staat, wint. Voor ons is het het belangrijkste dat we als team blijven spelen.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.