Roep om terugkeer monumentensubsidie

archieffoto

Erna Straatsma
Teylingen

Beide partijen willen daar volgend jaar 25.000 euro voor uittrekken, zo blijkt uit een gezamenlijk voorstel dat donderdag in de begrotingsraad aan de orde komt.

Beide coalitiepartijen zijn ontevreden over het huidige monumentenbeleid. Dat biedt volgens hen onvoldoende waarborgen voor bescherming van waardevolle panden. Teylingen heeft wel een lijst met gemeentelijke monumenten, maar geen monumentensubsidie meer. In 2011 schafte de gemeente die subsidiemogelijkheid af. Voor die tijd was jaarlijks 43.000 euro beschikbaar voor restauraties.

,,Er is nu feitelijk geen monumentenbeleid’’, zegt CDA-raadslid Sybrinne de Vries. ,,Eigenaren hebben nu vooral last van een monumentenstatus. daarom willen we weer terug naar de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor kleine restauraties, zoals bijvoorbeeld herstel van glas-in-lood-ramen in oude panden. Deze 25.000 euro zijn wat het CDA betreft de eerste stap naar een beter monumentenbeleid. Als je wilt dat mooie panden in stand blijven, moet je daar als gemeente ook iets voor doen.’’

Coalitiepartner D66 steunt het voorstel niet, laat fractievoorzitter Rose Marie Keijzer weten. ,,Het bedrag is zo laag, dat is een lapje voor het bloeden. Bovendien moet je daar als gemeente een hele organisatie voor opzetten, dat willen wij niet.’’ D66 wil wel meer aandacht voor bescherming van monumenten, zo blijkt uit een eigen motie. De partij roept het college van burgemeester en wethouders om daar plannen voor te bedenken.

Eerder dit jaar schrapte het college de zwaar verwaarloosde villa West End in Sassenheim als monument.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.