El Cid heeft voor alles plan B paraat

De El Cid-commissie van SSR Leiden.

De El Cid-commissie van SSR Leiden.© Pubiciteitsfoto

Tijdens de El Cid-week, die deze maandag begint, maken eerstejaars studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden kennis met de stad, de universiteit en het studentenleven.

De voorbereiding kan nog zo zorgvuldig zijn, één belangrijk onderdeel van de El Cid-week heeft de commissie niet in de hand. Dat is het weer. Vanuit het El Cid ’headquarters’ in studentencentrum Plexus in de Kaiserstraat checkt voorzitter Gijs Versteegh regelmatig zijn weerapps. Hoewel er alle dagen een buienkans is, ziet het weer er voor de komende week aardig goed uit. Hollands zomerweer. Toch blijft het spannend. ,,Elke app zegt iets anders’’, zegt Versteegh met lichte spanning in zijn stem.

De El Cid-week heeft veel buitenactiviteiten, van het watersportfestival tot het Leids Eerstejaars Festival in het Park Landskroon in Oegstgeest. Juist het zomerse karakter is bepalend voor de week. Toch houdt de commissie voor alle activiteiten een plan B achter de hand, zelfs voor het eerstejaarsfestival. ,,Voor 5000 deelnemers hebben we niet zo gauw een overdekte locatie’’, zegt Versteegh, ,,maar wel poncho’s.’’

Record

Het ziet ernaar uit dat de El Cid-week het record van 3575 deelnemers van vorig jaar op zijn minst gaat evenaren. Afgelopen weekeinde druppelden de ’last minute-aanmeldingen’ nog binnen. Een ander record is al wel gebroken: met 400 ’crewleden’ en bijna 600 mentoren was het aantal vrijwilligers nooit eerder zo groot.

Nadat in 2014 de Hogeschool Leiden besloot zich aan te sluiten bij de El Cid-week, is het aantal hogeschoolstudenten dat aan het evenement meedoet, gestaag gegroeid. Dit jaar, verwacht Versteegh, is een kwart van de El Cid-deelnemers hogeschoolstudent. Ze kunnen, net als de universitaire studenten, lid worden van de studentenverenigingen.

Die verenigingen hebben zelf ook El Cid-commissies, die weekprogramma voor hun sociëteiten hebben gemaakt. Zo heeft LSV Minerva een ’vooroordelenmuur’ waar eerstejaars op donderdag ’de gekste vragen kunnen stellen’.

Wilfred Simons

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.