Mijn moeder was een beetje anders

Leiden

Mirna (20) zorgde jarenlang voor haar alcoholistische moeder.

,,Ik was nog heel jong toen ik zelf de boodschappen deed, zelf kookte en mijn moeder op bed legde – zij dronk heel veel. Ik deed heel veel zelf, maar het viel me niet op dat dat ongewoon was. Mijn moeder was een beetje anders. Pas toen ik een jaar of twaalf was, drong het tot me door dat het niet normaal was.

Ik denk dat ze op de basisschool echt wel wat hebben gemerkt. Maar mijn moeder heeft de situatie heel goed gecamoufleerd. Dat kunnen de meeste mensen met een verslaving wel. Bij mijn afscheid van de basisschool waren er veel docenten die zeiden: Kom over een paar jaar nog eens terug, ik wil weten hoe het met je gaat.

Ik zat veel bij mijn halfzusje. Haar moeder was een tweede moeder voor mij. Ze nam me mee naar de huisarts en zo kwam ik bij een psycholoog terecht. Het was heel fijn om met haar te praten. Daarna had ik ook een gesprek met mijn moeder. Zij heeft toen beloofd te stoppen met drinken. Alleen op vrijdag één drankje. Maar zo gauw we thuis waren, ging ze weer drinken.

De aanleiding dat ik uiteindelijk de deur uit ging, was dat ik een feestje ging geven voor mijn veertiende verjaardag. Ik had alles netjes opgeruimd. En toen ging zij in huis zitten drinken en roken. Ik was zo boos. Toen besefte ik dat het niet normaal was dat ik mezelf een beetje aan het opvoeden was. En haar ook. Ik dacht: dat klopt gewoon niet. Ik kon om te beginnen bij mijn tweede moeder komen wonen. Dan zouden we daarna wel verder kijken. Maar ik woon daar nog steeds. Het gaat goed.

Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar op de basisschool ging het best wel goed. De klap kwam pas veel later, in 5 vwo, toen ik al niet meer bij mijn moeder woonde.

Dat zij niet wilde stoppen met alcohol voor mij, gaf mijn het gevoel: Wie ben ik dan in jouw leven? Ik ging heel erg malen. Daar gaat je schoolwerk onder lijden. Ik lag in die tijd vaak tot half drie ’s nachts wakker. Dan ben je op school niet echt uitgeslapen.

Het gaat nu trouwens heel goed met me. Ik ben bezig met een hbo-opleiding en dat gaat lekker. Ik wil in de jeugdzorg gaan werken.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.